Staša Košarac o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

2
Fena
Staša Košarac o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da pitanje izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori treba tretirati u BiH na najvišem političkom nivou.

"Hrvatska odavno radi na tom projektu odlagališta. Žao mi je što su u nekom predhodnom periodu institucije BiH bile potpuno pasivne. U zadnje dvije godine smo se mobilisali s ciljem da nađemo adekvatan odgovor na temelju naučnoistraživačkih činjenica, da Hrvatska promijeni lokaciju. Jučer smo pokušali da obezbijedimo i političku podršku tražeći od predstavnika hrvatske Vlade da promijene lokaciju", naveo je Košarac nakon sastanka posvećenog pitanju Trgovske gore.

Ta lokacija, kako je dodao, potpuno je neprihvatljiva s aspekta zaštite građana BiH u slivu rijeke Une i prirodnih ljepota dva nacionalna parka.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

"Krajnje smo motivisani da riješimo to pitanje i da onemogućimo Hrvatsku da na toj lokaciji gradi odlagalište. Ta lokacija je u graničnom pojasu i ukoliko pogledamo gustinu naseljenosti, govori se da je nekoliko puta veća u BiH, nego u Hrvatskoj", naveo je Košarac.

Pohvalio je napore Ekspertnog tima za koji je rekao da je mobilisan i da hoće to pitanje da tretira na adekvatan način o čemu je danas bilo riječi na sastanku.

"Nama je važno da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske, na lokalitet Čerkezovac i rade ispitivanja zajedno sa hrvatskim stručnjacima. Zato nam treba angažman Ministarstva vanjskih poslova BiH, da se omogući da naši eksperti uđu, odnosno da na legalan način mogu da rade svoj posao", rekao je Košarac dodajući da će Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru pripremiti jednu sveobuhvatnu informaciju prema Vijeću ministara BiH, ali i Predsjedništvu BiH.

Članica Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je zadovoljna radom Ekspertskog tima, ali ne u potpunosti i sa radom Pravnog tima.

"Smatram da Pravni tim kaska sa donošenjem i predlaganjem određenih dokumenata, konkretno strategije koju je trebao predložiti prije par mjeseci u Vijeću ministara, kako bismo mi mogli krenuti u neke druge aktivnosti. Ekspertski tim nas je upoznao o svim aktivnostima koje provode i manjim problemima koje imaju kada je u pitanju ulazak na teritoriju Hrvatske", kazala je Golić.

Dodala je kako očekuje da će našim ekspertima biti omogućeno da uđu na lokalitet Čerkezovac, posebno nakon jučerašnje posjete predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plekenkovića Bosni i Hercegovini.

Taj lokalitet bi, prema njenim riječima, vjerovatno za nekoliko godina bio odlagalište, ne samo otpada iz Krškog, nego bi to možda bilo i evropsko odlagalište.

"Mi moramo svim sredstvima spriječiti da se to gradi zato i ovi timovi rade, međutim diplomatija treba da odigra svoju ulogu", dodala je Golić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije