Šta piše u Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa?

4
N. Žunić
Šta piše u Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici održanoj 6. marta usvojilo Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, te je time urađen veliki korak na putu naše zemlje prema otpočinjanju pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Ovaj zakon je, uz sporazum s Frontexom i usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, postavljen kao uslov za otvaranje pristupnih pregovora za našu zemlju. Ostao je još samo Zakon o sudovima BiH, kako bi se otklonile sve prepreke koje je postavila EU za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Međutim, posao još nije završen. Slijedi parlamentarna procedura, odnosno usvajanje ovog zakona u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Prije toga, vrijedi pogledati šta tačno piše u ovom Prijedlogu zakona. 

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Ukupno ima 41 član, te je u potpunosti usklađen s europskim pravnim standardima, što je jedan od glavnih uslova za ulazak u EU. Što se tiče najvažnijih dijelova ovog prijedloga, svakako da je najbitniji vezan za potencijalne kazne nosiocima javne funkcije u BiH. 

Član 35 jasno ističe koje sankcije mogu da se izreknu javnim dužnosnicima koji prekrše ovaj zakon, a radi se o četiri stavke: 

  • opomena
  • novčana kazna u iznosu od 1.000 do 20.000 KM
  • prijedlog za razješenje s dužnosti
  • poziv na ostavku
Prva reakcija Elmedina Konakovića: "Ide i Zakon o sukobu interesa. Vraćamo našu zemlju na pravi put"

Prva reakcija Elmedina Konakovića: "Ide i Zakon o sukobu interesa. Vraćamo našu zemlju na pravi put"

Što se tiče stava dva, on se izričito nalaže u slučaju kršenja 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. i 14. članova ovog zakona. Drugim riječima, novčane kazne slijede onim dužnosnicima koji

  • obavljaju još jednu javnu funkciju pored one na koju su izabrani/gdje su postavljeni
  • obavljaju funkciju u privatnom preduzeću kojem je vlast u BiH dala bilo kakvu finansijsku pomoć ili podsticaj u iznosu od 10.000 KM ili više
  • glasaju po pitanjima u kojima imaju bilo kakav privatni interes (primjer: ako glasaju o dodijeli pomoći ili podsticaja preduzeću u kojem obavljaju bilo kakvu funkciju)
  • koriste svoju javnu funkciju da promovišu politički subjekt 
  • obavljaju funkciju predsjednika, direktora ili člana upravnog odbora bilo kojeg udruženja koje se finansira iz budžeta
  • zaposle na javnu funkciju svog bližeg srodnika
  • probaju iskoristiti odluke koje su donijeli tokom svog mandata do godinu dana nakon prestanka javne službe
  • prime poklon bilo kakve vrste, iskoriste utjecaj koji imaju kako bi zaposlili svog bližeg srodnika, odbiju uvid u svoje finansijsko stanje, iskoriste utjecaj za dobijanje javnog tendera, izvrše pritisak na pravosudne organe

Međutim, tu nije kraj potencijalnim finansijskim sankcijama. U slučaju da javni službenik zakasni s podnošenjem izvještaja o svom finansijskom stanju ili imovini, bit će kažnjen sa 100 do 500 KM. Također, ako se zatražena dokumentacija ne dostavi, slijedi kazna od 1.000 do 10.000 KM. Važno je napomenuti i da, u slučaju bilo kakve štete pravnom ili fizičkom licu kršenjem ovog zakona, je moguća i tužba protiv osobe koja je prekršila zakon, te da Komisija zadržava pravo da se poništi ugovor ili tender gdje se ustanovi kršenje ovog zakona. 

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

Još jedan vrlo važan dio ovog zakona jeste i Komisija koja će o mogućim povredama ili kršenjima odlučivati. Član 16 kaže da Komisiju uspostavlja Parlamentarna skupština BiH, te da ona broji sedam članova, od kojih je jedan predsjednik. Važno je reći i da članovi Komisije ne mogu biti nosioci javne funkcije. Njihov mandat traje ukupno pet godina, a odluka o kandidatima pada na Zajedničku komisiju za ljudska prava PS BiH. Odluke se donose dvotrećinskom većinom u ovom tijelu. 

Puni Prijedlog zakona možete pronaći OVDJE, a vrijedi još i reći da će hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada će se odlučivati o ovom zakonu, biti održana u petak, 8. marta. Poslije toga, isti dan, slijedi i potvrda u Domu naroda PS BiH, ako ovaj Prijedlog zakona prođe na sjednici Zastupničkog doma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije