Srdačni zagrljaj Tadića i Čovića

Anadolija
Srdačni zagrljaj Tadića i Čovića
U Bosni i Hercegovini više od 20 godina nakon rata vlada relativni mir i stabilnost, iako takva situacija nije ni blizu dobroj.

Ovo je danas u Sarajevu rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvorenju IX sastanka na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi".

Sastanku u Bošnjačkom institutu prisustvuju i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i drugi gosti iz regije i Evrope. 

Ivanić je, govoreći o trenutnom stanju u BiH, rekao kako o njoj postoje "uvijek dvije ekstremne teze", ona koja kaže da je Dejtonski mirovni sporazum donio rješenje za BiH i stvorio uslove za mir, i druga, koja kaže da je Dejton donio mir, ali da on nije rješenje za normalno funkcionisanje zemlje. 

"Postoji sukob oko te osnovne stvari i teze. Kada realno pogledamo situaciju, vrlo je malo primjera u svijetu u kojem je 21 godinu nakon teškog rata, sukoba, stvoren mir kao što je to u BiH. Ja ne znam niti jedan primjer u svijetu u kojem je konfliktna zemlja izišla iz stanja rata tako brzo. Svi sukobi o kojima sam nekad slušao kao mlad, traju i danas. U BiH imamo relativnu stabilnost i relativan mir. Teška retorika među političarima nema tako vidljivu reakciju među građanima", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, iako u BiH vlada relativna stabilnost, situacija nije ni blizu one kakva bi trebala biti.

"Naravno, situacija ni blizu nije dobra, ni politička ni ekonomska. Ali ne treba zaboraviti prvi dio, a to je činjenica da ipak 21 godinu nakon rata živimo u miru, da nema sukoba. Da li je Dejton idealno rješenje? Sigurno da nije, on je rješenje koje je u jednom trenutku bilo moguće, različite zemlje su imale isti problem kako je moguće zaustaviti rat. Ima li osnova za novi Dejton? Ne postoji saglasnost na međunarodnim institucijama, sumnjam da bi se postigla saglasnost i među samo tim akterima. Na toj strani ne postoje uslovi za promjene Dejtona. BiH nije tema ključnih političkih ličnosti u svijetu i vjerovatno to dugo godina neće ni biti. Za rješenje nas samih treba puno veći stepen povjerenja nego što ga ima sada", rekao je Ivanić.

 

On je najavio da se u BiH u narednim danima očekuju pozitivni pomaci te posjete iz Bruxellesa.

"Uvjeren sam da možemo te stvari riješiti i postići globalni cilj. Važno je eliminisati prigovore i učniti ono što može da BiH bude stabilna, a ne da se godinama bavimo stvarima oko kojih teško možemo imati isti pogled", zaključio je Ivanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije