Sprema se generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u RS-u

AA
Sprema se generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u RS-u
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a pristupili su pripremama za generalni štajk u svim zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Pripreme su počele nakon što Vlada RS i resorni ministar nisu odgovorili na zahtjeve za povećanjem plata zdravstvenim radnicima. Datum štrajka biće saopćen kada budu završene pripreme i ukoliko u međuvremenu Vlada RS-a ne prihvati socijalni dijalog.

Okidač za odluku o generalnom štrajku bilo je povećanje plata zdravstvenim radnicima na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, čestitao je kolegama u FBiH jer su uspjeli da ostvare dio ciljeva, odnosno povećanje plate i kolektivni ugovor za zdravstvene radnike.

Poredeći plate na području FBiH i RS Femić je iznio podatke da doktori medicine opšte prakse u FBiH imaju 1.764KM, a u RS 1.215, ali je u ovaj iznos uračunato i 238 KM regresa i toplog obroka. Osnovna plata specijaliste iznosi 2.229 u FBiH, a 1.381 KM u RS. Medicinske sestre prema riječima Femića u FBiH imaju platu od 1.000 KM u FBiH, a u RS-u 436 KM.

"Smatramo da imao ista prava, borili smo se svim zakonski raspoloživim sredstvima, ali sa druge strane nije došlo do uvažavanja", kazao je Femić.

Naglasio je da pošto su bili svjedoci raznih štrajkova s pogubnim ishodom, ovaj štrajk pripremit će u skladu sa svim normama zakona.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici RS-a nisu u stanju da pacijentima pruže kompletnu zdravstvenu uslugu koju im daje zakon jer nema dovoljno sredstava, stručnih radnika, materijala, ni uslova za rad.

"Mi smo stiješnjeni sa svih strana i ja vas upozoravam da medicinski radnici nisu krivi. Mi se trudimo, sistem opstaje na herojstvu zdravstvenih radnika, poturaju svoja leđa gdje god treba", kazao je Femić

Prema njegovim riječima zdravstvene ustanove u RS napustilo je 22,3 posto zdravstvenih radnika, od čega 11,2 posto ljekara. Jedan od razloga za to prije svega je konstantno smanjivanje plata, a od 2009. godine su smanjene za 52 posto.

"Ne uplaćuju se doprinosi, naknade za putne troškove, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, jubilarne nagrade... Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva se ne primjenjuje u najvećem broju javnih zdravstvenih ustanova", kazao je Femić.

Prema njegovim riječima, potrošačka sindikalna korpa u 2009. godini iznosila je 1.149, a krajem 2017. godine 1.850 KM.

"Tržište EU otvorilo je granice za naše ljekare i sestre, cijene naš zdravstveni kadar i ljudi masovno odlaze", rekao je Femić i dodao da je od decembra do danas 53 ljekara otišlo put EU.

Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara, istakao je da medicinske sestre u RS-u rade ono što rade ljekari u evropskim zemljama, te je još jednom apelovao na socijalni dijalog sa Vladom RS.

Udruženi sindikati najavili su i krivične prijave protiv svih odgovornih osoba javnih zdravstvenih ustanovama zbog "utaje poreza, povrede osnovnih prava radnika i prava na sindikalno organizovanje i djelovanje".

Darko Marjanović, koordinator pravnog tima udruženih sindikata, najavio je da će u narednih nekoliko dana podnijeti zahtjeve za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o platama zaposlenih u oblasti zdravstva i Pravilnika o osnovama standarda i normativa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara RS-a u decembru prošle godine tražili su od Vlade RS-a povećanje plata za 25 posto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije