Sevlid Hurtić: 'Rasizmu u Bosni i Hercegovini nipošto nema mjesta'

3
Radiosarajevo.ba
Sevlid Hurtić: 'Rasizmu u Bosni i Hercegovini nipošto nema mjesta'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić najoštrije osuđuje govor fra Mate Vincetića, župnog vikara, koji je nedavno u jednoj od svojih propovijedi vrijeđao migrante tražeći od njih da se odreknu svoje vjere kako bi dobili hranu.

"Rasizmu u Bosni i Hercegovini nipošto nema mjesta, posebno ako se zna da je i veliki broj naših građana usljed ratnih dešavanja morao napustiti svoju domovinu i ići „trbuhom za kruhom“ u druge zemlje.

Teške i uvrijedljive riječi izgovorene iza oltara ovog vjerskog namještenika, odražavaju netrpeljivost i vrlo su opasno tlo za raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

A znamo da naša zemlja obiluje upravo time, različitošću, kojom se ponosi i po čemu je prepoznatljiva u svijetu.

Podržavam izvinjenje Vrhbosanske nadbiskupije, prema kojem je jasno da riječi fra Mate Vincetića nipošto ne izražavaju stav franjevačke zajednice u Bosni, a ni bilo gdje drugdje u svijetu. Franjevci su ljudi otvorena duha i otvorena srca za svakoga čovjeka u potrebi. 

Fratar Vincetić se izvinuo nakon govora u Derventi: "Koristio sam teške riječi"

Fratar Vincetić se izvinuo nakon govora u Derventi: "Koristio sam teške riječi"

Podsjećam, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, garantuje očuvanje i ostvarenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, a članom 14 predviđa “uživanje prava i sloboda koja su priznata Konvencijom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili druga okolnost”,  inkorporisana je  u Ustav Bosne i Hercegovine čime je osigurana direktna primjena predmetne konvencije u pravnom sistemu  Bosne i Hercegovine kojoj je na taj način dat  prioritet nad  domaćom legislativom. 

Dakle, rasna diskriminacija, kao i drugi oblici diskriminacije, direktno se zabranjuje Ustavom BiH (i ustavima entiteta i Statutom Brčko distrikta BiH) i inkrimisana je kroz nekoliko obilježja krivičnih djela u okviru krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta, što jasno izražava opredijeljenje vlasti u Bosni i Hercegovini za poštivanje ljudskih prava svih građana koji u njoj žive kao i stalno nastanjenih stranaca ili stranaca kojim je odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine uz uvažavanje principa raciprociteta  (borba protiv ksenofobije).

Opšti principi Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije su ugrađeni su u: Zakon o zabrani diskriminacije koji je utemeljen i koncipiran na evropskim standardima  Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, te Zakon o kretanju i boravku stranaca i Zakon o imigraciji i azilu. Poveljom Ujedinjenih nacija uspostavljen je koncept jednakosti svih ljudskih bića koji je postao temelj duha svih međunarodnih i evropskih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bosanski franjevci uputili izvinjenje muslimanima: Iskrena isprika svima...

Bosanski franjevci uputili izvinjenje muslimanima: Iskrena isprika svima...

Takođe, Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosne i Hercegovini garantuje se svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu sa Ustavom Bosne I Hercegovine i zabranjuje se svaka diskriminacija koja je zasnovana na vjeri ili uvjerenju, kao omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere, naveo je ministar Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije