Sevlid Hurtić: 'Agentice su podnijele žalbu bez obavještenja'

3
N. Ž.
Sevlid Hurtić: 'Agentice su podnijele žalbu bez obavještenja'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Bosna i Hercegovina je i službeno 19. septembra podnijela žalbu na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Slaven Kovačević. 

Ovu informaciju je objavio portal Istraga, a za portal Radiosarajevo.ba je istu potvrdio Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

Međutim, kako je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba rekao ministar Hurtić, koji se trenutno nalazi na godišnjem odmoru, on nije bio obavješten o ovoj odluci agentica Monike Mijić i Jelene Cvijetić.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

"Ja sam dobio tu informaciju. Odluka agentica je donesena bez obavještenja ni meni ni Vijeću ministara Bosne i Hercegovine", rekao je Hurtić za naš portal. 

"Vidjet ćemo kako to sada dalje ide. Siguran sam da će biti informacija na sjednici Vijeća ministara BiH", dodao je Hurtić. 

Bosna i Hercegovina poslala žalbu na presudu u slučaju 'Slaven Kovačević'

Bosna i Hercegovina poslala žalbu na presudu u slučaju 'Slaven Kovačević'

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i apelanta u ovoj presudi Slavena Kovačevića. On nije želio dati komentar na ovu žalbu, imajući u vidu da je riječ o aktivnom sudskom procesu. 

Podsjetimo, Mijić i Cvijetić su 19. septembra potpisale žalbu na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Vrijedno je spomenuti i da je to bio posljednji radni dan na ovoj poziciji za agenticu Cvijetić. 

Treća agentica BiH pred Sudom u Strasbourgu Harisa Bavčić nije potpisala ovu žalbu, a prema navodima portala Istraga, ona je podržala odluku svojih kolegica da se krene u ovaj proces.

Prvobitna odluka je objavljena 29. augusta. Od sedam sudija koji su odlučivali u ovom slučaju, šest je bilo saglasno da je diskriminatorna činjenica da Slaven Kovačević, kao Srbin u entitetu FBiH, ne može glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda

Jedina sutkinja koja je glasala protiv ove odluke je Gabriele Kucsko-Stadlmayer iz Austrije. Ona je objavila i svoje mišljenje te obrazložila zašto nije bila saglasna sa svojim kolegama. Upravo na ovom tekstu je bazirana žalba koju su potpisale Mijić i Cvijetić. 

Slaven Kovačević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Slaven Kovačević

Naredni korak u ovom pravnom procesu je predstavljanje slučaja pred Zborom od pet sudija. Ovaj zbor čine predsjednik Suda, dva potpredsjednika i još dvoje sudija koji se rotiraju. Ako oni odluče da je žalba utemeljena, onda ide pred Veliko vijeće od 17 sudija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije