Semir Efendić: 'Milorad Dodik i Dragan Čović iskoristili priču o EU. BiH je u teškoj situaciji'

9
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić: 'Milorad Dodik i Dragan Čović iskoristili priču o EU. BiH je u teškoj situaciji'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić u emisiji Rezime govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Na početku se osvrnuo na preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine, kazavši kako je to očekivana odluka, 'iako smo svjedoci da BiH nije ispunila sve što je tražila EU'.

"Jedan od zakona nije donesen, možda i najvažniji u ovom setu zakona. Dobro je da se konačno i to stavi iza nas, da se po mogućnosti odredi datum i da pregovori započnu. Iz razloga da bismo prestali tu veliku priču o evropskom putu, a počeli se malo baviti i drugim problemima koji su nagomilani u svim životnim oblastima. Zemlje regiona su davno otvorile pregovore i to su procesi koji traju decenijama. To samo po sebi u praksi ne mora da znači mnogo", smatra Efendić.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Kaže i da 'pričamo samo o jednoj temi, a danas nemamo ni budžeta BiH za 2024. niti ko o tome priča.' Sve drugo je po strani zbog priče o evropskom putu, tvrdi on.

"Mogli smo vidjeti kroz ovaj proces koliko je to kvalitetna reforma, a koliko su to usiljene sjednice, hitna procedura. Ja se nadam da će konačno BiH otvoriti pregovore, pa da se možemo baviti i ostalim problemima u našoj zemlji", kazao je Efendić.

Semir Efendić nakon požara na Mojmilu: 'U istom trenutku se pojavljuje vatra na više od 10 mjesta'

Semir Efendić nakon požara na Mojmilu: 'U istom trenutku se pojavljuje vatra na više od 10 mjesta'

Dalje navodi da je dobro je da BiH ne ostane sama izvan evropskog voza, ali, kako kaže, nije postignut specijalan napredak.

"Jasno je da je rat u Ukrajini uzrokovao jedan drugačiji odnos EU prema ovom procesu i odluke su više stvar procjene o geopolitičkoj situaciji, odnosno mogućnost njenog pogoršanja na Balkanu, a i potpomognute ponašanjem Milorada Dodika koji svako malo putuje u Bjelorusiju i Rusiju. Kako možemo govoriti o napretku kad država nema ni budžeta. To je apsurd", objašnjava Efendić.

Sam sadržaj i kvalitet usvojenih zakona su vrlo diskutabilni, ocijenio je.

"Ranije smo imali zakon o sukobu interesa koji je važio za sve institucije i provodio ga je CIK kao državna institucija. Sada smo usvojili zakon koji će se primjenjivati samo za zvaničnike na državnom nivou", kaže Efendić.

Ističe i da je 'pomalo smiješno gledati naše lidere stranaka, predvodnike vlasti, koji kao da su na nekom lancu EU'.

"Ne znaju ništa drugo. Sve što su uradili je usvajanje nekoliko zakona koji je tražila EU. Kao da BiH nema inflaciju, kao da je Granična policija maksimalno popunjena… Želio bih da se vlast počne baviti konkretnim problemima, umjesto time da nam kažu kako brzo idemo evropskim putem", poručio je.

Prema njegovim riječima, BiH je u posljednjih godinu dana u mnogo aspekata nazadovala.

"BiH je u puno težoj situaciji. Priču o EU su u najvećoj mjeri iskoristili Dodik i Dragan Čović kako bi istrgovali i dobili sve moguće poluge moći, a Trojka je velikodušno ustupila pozicije u brojnim institucijama, zauzvrat dobivši pristanak HDZ-a i SNSD-a da glasaju za ovako polovična rješenja“, rekao je Efendić.

Potom je dodao:

"Ostao je još zakon o sudovima. Ovaj tekst koji je usvojilo Vijeće ministara je vrlo loš i bolje da ga ne usvajaju, jer se njime smanjuju nadležnosti Suda BiH.  Ne ispunjava se zahtjev Venecijanske komisije da BiH ima Vrhovni sud".

Podvukao je da je BiH u velikom problemu kada se na međunarodnim diplomatskim forumima ispred države pojavljuju osobe koje nemaju apsolutno  nikakvu ulogu u vanjskoj politici.

"Premijer entiteta FBiH ili predsjednik entiteta RS kada se pojave na međunarodnoj sceni oni samo negiraju državu BiH. To podsjeća na onaj period prije raspada Jugoslavije, kad su predsjednici republika počeli da rješavaju probleme", pojašnjava Efendić.

Efendić tvrdi i da neće doći do dogovora o izmjenama izbornog zakona.

"Isključivo jer HDZ ne pristaje na bilo kakve izmjene koje ne podrazumijevaju rješavanje pitanja izbora člana Predsjedništva BiH, što je ustavna materija.  Pomalo se i pribojavam odluka visokog predstavnika. Pokazalo se da dosad one često izazovu brojne negativne posljedice. On se miješao u izborni zakon u FBiH u više navrata", rekao je on.

Govorio je i o radu Vlade Nermina Nikšića, kazavši da nije vjerovao 'da ovako brzo, ovako katastrofalno, mogu povući FBiH u ambis', piše Federalna.

"Za tako kratko vrijeme došli su u situaciju da se zadužuju pola milijarde maraka. Parlament FBiH ustvari i ne radi, on je zaustavljen zbog imenovanja sudije Ustavnog suda. Napravili su vrlo tijesnu većinu, kupili su nekoliko zastupnika u posljednji čas, sad ti ljudi ucjenjuju. Kako na osnovu jednog zastupnika u parlamentu možete imati ministra unutrašnjih poslova. Šta će nam dokazi, vidi svako kako je došlo do nekih imenovanja ministara u Vladi FBiH. Vjerovatno je još toga što se traži. Plus ovo s HDZ-om koji ništa ne dozvoljava bez imenovanja sudije Ustavnog suda", zaključio je Efendić za Rezime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije