! / SDP-ov "opis" mjera Fadila Novalića: Radnici ostali bez posla, a vlasnici se bogatili

03. 06. 2021. u 14:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prošlogodišnjom Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, Javnim pozivom i Odlukom o dodijeli finansijske pomoći privrednim društvima i pojedincima nisu uspostavljeni transparentni i pravedni kriteriji za dodjelu pomoći, te je shodno tome izvršena nepravedna podjela budžetskih sredstava.

Predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH su tada argumentovano i na vrijeme ukazivali na manjkavosti uredbe i tražili da se ista stavi van snage, ali nije bilo političke volje Novalića i Vlade FBiH da se očigledno nezakonite stvari zaustave, navodi se u današnjem saopćenju SDP-a.

"Sada je potpuno jasno zašto se donosila uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i sa respiratorima odradila vlada mimo očiju javnosti.

U Izvještajima Ureda za reviziju FBiH već je konstatovano da su na osnovu pomenute uredbe sredstva dobili korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće već došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih, što Uredbom nije bilo predviđeno. U konačnici nije zadovoljen opći cilj, a to je očuvanje radnih mjesta", poručili su.

Također, dodaju, "usvojenim mjerama nisu bile obuhvaćene djelatnosti kojima je, naredbama Kriznog štaba FBiH, bio ograničen ili zabranjen rad":

"Novalićeva vlada se nije vodila principom zaštite radnih mjesta, već je favorizirala vlasnike firmi u odnosu na radnike. Blizu 90 miliona maraka potrošeno je većim dijelom na privredne subjekte koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Na kraju, veliki broj radnika je ostao bez posla, a vlasnici su se nakon toga neosnovano bogatili. Zbog svega navedenog, SDP poziva tužilaštvo da hitno poduzme konkretne mjere iz svoje nadležnosti zbog evidentnog kriminala u Vladi Federacije BiH koji je već dokumentovan i od strane Ureda za reviziju."

Podsjetimo, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas da je to ministarstvo, kao jedan od implementatora Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19, privrednim subjektima dodijelilo sredstva prema kriterijama kako je i trebalo.

Navedena uredba je bila predmet revizije koju je izvršio Ured za reviziju institucija Federacije BiH.

"Sve smo uradili kako je trebalo 60 posto na osnovu prometa iz 2019. godine, a ostali dio na osnovu zaposlenih radnika", kazala je Đapo.

Ona smatra da se s paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta ne samo ministarstvu i stručnim službama već i privrednicima koji se tu spominju jer se u izvještaju navodi da je ministarstvo podijelilo sredstva neregistrovanim kompanijama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)