SDA: Daytonski ustav donio je kompliciran i nedovoljno funkcionalan sistem

11
Radiosarajevo.ba
SDA: Daytonski ustav donio je kompliciran i nedovoljno funkcionalan sistem
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / SDA

Na današnji dan, 21. novembra 1995., prije 26 godine u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum.

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je tada istakao rahmetli Alija Izetbegović, nije donio pravedan mir, ali u svijetu kakav je tada bio bolji sporazum nije bilo moguće postići, podsjećaju iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

"Najvažnije naslijeđe Daytonskog sporazuma jeste što je očuvao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, propisujući da Republika Bosna i Hercegovina, kao međunarodno priznata država, nastavlja postojati sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

Daytonski ustav donio je kompliciran i nedovoljno funkcionalan sistem odlučivanja, sa mogućnošću raznovrsnih blokada, ali jedna od ključnih odredbi jeste ona sadržana u Članu III/5, Aneksa IV, koji je i Ustav Bosne i Hercegovine, a koja se onosi na dodatne nadležnosti države", ističu iz SDA.

U tom članu se, uz ostalo, navodi da će „Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti u onim oblastima „koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine“, te da „dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti“.

"Na temelju ovih odredbi i u skladu s njima, uspostavljen je čitav niz državnih institucija, poput Oružanih snaga, Obavještajno-sigurnosne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje, SIPA-e itd, zahvaljujući kojima je država postajala funkcionalnija.

Na 26. godišnjicu parafiranja Daytonskog sporazuma, ključne poruke su da je nužno nastaviti jačati stabilnost i funkcionalnost države. Nije moguće vraćati se nazad i jednostrano poništavati državne zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH uz saglasnost oba entiteta. Jednostrani potezi, koje najvaljuje vlast entiteta RS predvođena SNSD-om, predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnja su stabilnosti i miru.

Bh. entiteti nisu ničiji etnički eksluziviteti, te je nužno u njima ukloniti diskriminaciju i osigurati ravnopravnost svih naroda i građana. Međunaronda zajednica u civilnom i vojnom aspektu mora biti prisutna u BiH sve dok se iz njenog Ustava ne uklone mogućnosti bojkota i blokada i dok se ne steknu uvjeti za članstvo naše zemlje u EU i NATO", naveli su iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije