Sarajevo: Kod 20 testiranih osoba otkrivena infekcija HIV virusom

Fena
Sarajevo: Kod 20 testiranih osoba otkrivena infekcija HIV virusom
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ove godine, u okviru obilježavanja Evropske sedmice, testirane su 153 osobe, te je otkriveno 20 novih slučajeva infekcije HIV virusom, riječi su šefice odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prim. dr. Vesne Hadžiosmanović.

Kako je rečeno Feni na Kliničkom centru, u okviru obilježavanja Evropske sedmice testiranja na HIV i hepatitis i Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, zdravstveni radnici HIV odjela Klinike za infektivne bolesti KCUS-a i ove godine vršili su besplatna testiranja građana na HIV i hepatitise.

Evropska sedmica testiranja na HIV i virusne hepatitise 2018. obilježava se od 23. do 30. novembra 2018. godine.

Dr. Hadžiosmanović navodi da se prosječno godišnje testira više od 2.000 pacijenata, od čega se u okviru Evropske sedmice testira i do 200 osoba.

"Ove godine smo u okviru obilježavanja Evropske sedmice testirali 153 osobe, te otkrili 20 novih slučajeva infekcije HIV virusom, što je više nego dvostruko povećanje u poređenju s prošlom godinom, kada je registrovano osam novodijagnosticiranih HIV pozitivnih pacijenata. HIV pozitivne osobe biće adekvatno zbrinute terapijom i njegom u Klinici za infektivne bolesti KCUS-a.

Terapijski programi i protokoli liječenja i njege u KCUS su usklađeni s najnovijim evropskim i svjetskim smjernicama. Zadaci ljekara svode se na brojne aktivnosti, među kojima su i savjetovanje pacijenata o sopstvenoj zaštiti, kao i o zaštiti osoba s kojima dolaze u kontakt, kako bi se spriječilo širenje infekcije. Ljekari pomažu pacijentima da se sa što manje psihičkih trauma nose sa svojom bolešću, te u tome imaju i podršku kliničkog psihologa, što daje multidisciplinarni pristup njege ovih pacijenata", kazala je dr. Hadžiosmanović.

Dodaje da ljekari obavještavaju, savjetuju i testiraju partnere inficiranih osoba, te podučavaju i članove uže porodice kako će postupati prema bolesniku i kako će sebe zaštiti.

"Osim terapije lijekovima, radimo i svojevrsnu terapiju razgovorom, jer inficirane osobe po otkrivanju sopstvenog HIV seropozitivnog statusa prolaze kroz velike psihičke krize i u stanju su šoka. Sama činjenica da moraju doživotno uzimati anti-HIV terapiju i znatno mijenjati životne navike, je stresna i deprimirajuća. Stoga se trudimo doprinijeti ublažavanju prvog šoka kod naših pacijenata, uz neizostavno pojašnjenje da rana dijagnostika i terapija omogućavaju skoro isto kvalitetan i dug životni vijek kao i kod osoba koje nisu inficirane HIV-om", izjavila je dr. Hadžiosmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije