Pritisak javnosti: Odustaje li Schmidt od nametanja Izbornog zakona?

21
Radiosarajevo.ba
Pritisak javnosti: Odustaje li Schmidt od nametanja Izbornog zakona?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Ozbiljne reakcije nižu se proteklih dana nakon što se u javnosti pojavila informacija da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti Izborni zakon.

"Poručili bi da je etničko čišćenje i udruživanje radi činjenja zločina protiv čovječnosti u ratnom te sistemsko i dugotrajno blokiranje institucija u postratnom periodu poželjan model za postizanje političkih ciljeva koji nisu do kraja ostvareni ratnim politikama“, komentirao je, između ostalih, danas za portal Radiosarajevo.ba Sead Turčalo, dekan na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

Završni udarac protiv Bosne, preduslovi za stvaranje trećeg entiteta, opcija da se bez HDZ-a ne može formirati Federalna vlada, posljednji ekser za podjelu države, rušenje Daytona, udar na suverenitet…samo su neki od komentara upućenih s brojnih adresa.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

No, kako se čini, prijedlog visokog predstavnika počinje gubiti podršku na međunarodnim adresama.

Kako portal Radiosarajevo.ba doznaje od jednog izvora, navodno, nakon cjelodnevnih pregovora, suglasnost na Schmidtov prijedlog nije bilo moguće postići u Vijeću za provedbu mira (PIC).

Drugi izvor, pak, za naš portal navodi kako su Nijemci navodno zatražili da se daljnji koraci na ovom prijedlogu zaustave, no OHR ne odustaje te i dalje traži rješenja.

Da li će žestok pritisak javnosti zaustaviti nametanje izmjena Izbornog zakona, za koje mnogi tvrde da idu u korist HDZ-a, ili će Schmidtov prijedlog proći znat će se u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije