Preminuo Emir Beganović, svjedok bijelih traka i stravičnih zločina u Prijedoru

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Emir Beganović, svjedok bijelih traka i stravičnih zločina u Prijedoru
Foto: Printscreen / Emir Beganović

U Prijedoru je u srijedu preminuo Emir Beganović, svjedok pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji je među prvima svjedočio o strahotama i zločinima počinjenim u ovom gradu tokom agresije na BiH i bijelim trakama.

Emir Beganović rođen je u Prijedoru, gradu u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Prije izbijanja rata 1992., imao je 37 godina i bio uspješan poslovni čovjek, vlasnik nekoliko restorana i jedne cvjećare. Bio je oženjen i imao sina.

Premijer liga BiH: Željezničar s novim stručnim štabom traži bodove spasa

Premijer liga BiH: Željezničar s novim stručnim štabom traži bodove spasa

Emir Beganović teško je premlaćen i držan u nečovječnim uslovima u zatočeničkom logoru Omarska kojeg su vodili bosanski Srbi u blizini Prijedora u Bosni i Hercegovini. Svjedočio je 19. jula 1996. u predmetu Duška Tadića i 4. i 5. maja 2000. u predmetu Kvočka i drugi.

Vijest o njegovoj smrti je na Facebooku podijelio i Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora.

"Pročitah da je umro Emir Beganović, jedan od najvažnijih svjedoka pred Tribunalom koje smo ikad imali. Prvi je koji je govorio o bijelim trakama u sudnici Tribunala. Zahvaljujući svjedočenju Emira Beganovića u presudi Dušku Tadiću su po prvi put činjenično utvrđene bijele trake na sudu.

Emir Beganovic Prvi svjedoci Prijedorski logora: Keroterm, Omarska i Trnopolje

Posted by Suada Ramic on Friday, April 23, 2021

Ovaj historijski paragraf ponajviše dugujemo Emiru:

'Nakon neuspjelog pokušaja manje grupe slabo naoružanih ne-Srba da 30. Maja 1992. vrate kontrolu u Prijedoru, ne-Srbima u Prijedoru naređeno je da bijelim krpama označe svoje kuće u znak predaje. Na kraju su podijeljeni u dvije grupe: muškarce izmedju 12 i 15 ili 60 do 65 godina, i žene, djecu i starce. Muškarci su uglavnom odvedeni u logore Keraterm i Omarska, a žene u logor Trnopolje.

Pored toga, uništen je stari dio grada Prijedora, poznat kao Stari Grad, u kojem su živjeli uglavnom muslimani Bošnjaci. Nakon čišćenja Prijedora, svi preostali ne-Srbi su morali nositi bijele trake na rukavima kako bi se mogli razlikovati. Ne-Srbi su živjeli u strahu, jer su ih bivši prijatelji prijavljivali vlastima, a nestanak ne-Srba postao je svakodnevna pojava', presuda Dušku Tadiću, od 7.maja 1997.godine.

Svjedočio je i u drugim predmetima, trebao je biti svjedok i u predmetu protiv nedavno uhapšene šestorice. Upravo je Emira brutalno premlaćivao jedan od uhapšenih Dragomir Šaponja. Ali ostali su njegovi iskazi, njegova svjedočenja, izjave, progoniće ih Emir i nakon smrti.
Nisam ga dobro poznavao, sreli smo se tek nekoliko puta, zadnji put kad je pokušavao da vrati logorašima oteto udruženje od onog političara uzurpatora. Ko ga je bolje poznavao neka nam ostavi koju lijepu riječ o njemu, radije nego da tipkate Fatihe", napisao je Beganović.

[facebook_video]https://www.facebook.com/100089980701728/videos/3541971739459677[/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije