Poznato ko je ispred Suda BiH pozirao sa sramotnim 'tablicama'

58
Radiosarajevo.ba
Poznato ko je ispred Suda BiH pozirao sa sramotnim 'tablicama'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodikove pristalice i provokacije s tablicama

Na Sudu Bosne i Hercegovine je danas, 17. januara, trebalo biti održano ročište protiv predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, ali je otkazano. 

Ono što je plijenilo još više pažnje jeste provokacije koje je uputila sada već standardno dovedena grupa Dodikovih pristalica. Ovaj put su, ipak, otišli i korak dalje. 

Naime, na društvenim mrežama su se, na neustavni 9. januar koji se u manjem entitetu obilježava kao tzv. 'dan RS', pojavile lažne registarske tablice s motivima ovog neustavnog 'praznika'. 

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Te tablice su se danas pojavile i pred Sudom BiH, što je uslikao fotoreporter portala Radiosarajevo.ba

Sada je poznato i ko je bila jedna od osoba koja je ponosno stajala uz ovu provokaciju. Radi se o potpredsjednici Narodne skupštine RS Anji Ljubojević. 

Ona se s ovim sramotnim činom čak i pohvalila na društvenim mrežama. Na X.com je objavila fotografiju s ovim tablicama te napisala: "Komentari tri, čet’ri sad!"

Podsjetimo, Dodikove pristalice su danas pred Sud Bosne i Hercegovine donijele tablice s oznakom Banja Luka, zastavom RS i datumom 9. 1. 1992.

Taj datum dio javnosti kao i predstavnici vlasti obilježavaju kao dan RS, što je Sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatornim. 

Nove provokacije u režiji Dodika i njegovih pristalica: Tri prsta i sramotne tablice s porukom

Nove provokacije u režiji Dodika i njegovih pristalica: Tri prsta i sramotne tablice s porukom

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (58)

/ Povezano

/ Najnovije