Poređenje cijena u Njemačkoj i regiji: Slavonci po hranu dolaze u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Poređenje cijena u Njemačkoj i regiji: Slavonci po hranu dolaze u BiH
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Trgovina

Regiju, ali i ostatak svijeta ove su godine pogodila velika poskupljenja, prije svega hrane. Index.hr je izdvojio 10 prehrambenih artikala te ih usporedili s cijenama u Hrvatskoj i susjednim zemljama kao što su Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska i Crna Gora.

Prema tim podacima vidljivo je da je Hrvatska, nakon Slovenije druga po skupoći i da su osnovne namirnice u Hrvatskoj skuplje od onih u primjerice Mađarskoj.

Slavonci koji žive u blizini granice s BiH, odlaze u našu zemlju po hranu s obzirom na to da je hrana znatno povoljnija od Hrvatske. Podatke su uzeli sa stranice Numbeo, koja uspoređuje troškove života u svim gradovima i zemljama. 

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Prema podacima je vidljivo da je piletina u Hrvatskoj skuplja za oko 3 KM od one u Mađarskoj, dok je za oko 4 KM skuplja nego u BiH i Srbiji. Pola kilograma bijelog kruha u Srbiji je čak duplo jeftinije nego u Hrvatskoj.

Dolazimo do još jednog glavnog grada u kojem je jeftinije živjeti nego u Zagrebu, a to je Beograd u kojem prosječna plaća iznosi oko 980 KM, a ispada kako je za 19,40% jeftiniji. Prema procjenama Numbea, ondje mjesečni troškovi četveročlane obitelji iznose 3 hiljade maraka bez najma stana.

Od svih gradova koje su uspoređivali, od Zagreba je za život najjeftinije Sarajevo u kojem je život za 22,61% jeftiniji. Mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Sarajevu stoje oko 2.900 KM bez najamnine za stan, a za samca oko 900 KM. Najam u Sarajevu je u prosjeku 46,81% niži nego u Zagrebu.

Najam jednosobnog stana u centru Sarajevu stoji 500 KM, a izvan centra oko 350 KM. Trosobni stan pak košta 900 KM u centru, a izvan njega oko 600 maraka . Prosječna neto plaća, kako stoji na stranici Numbeo, iznosi oko 1000 KM, dok je prosječna plaća u Zagrebu duplo više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije