Policijski sindikati: Uspostaviti socijalni dijalog s Vijećem ministara BiH

Radiosarajevo.ba
Policijski sindikati: Uspostaviti socijalni dijalog s Vijećem ministara BiH
Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini obratio se predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, te dopredsjedavajućim Vjekoslavu Bevandi i Mirku Šaroviću.

Oni su im uputili zahtjev za uspostavu socijalnog dijaloga između Vijeća ministara i reprezentativnih sindikata.

"U dosadašnjem periodu Vijeće ministara je predlagalo Zakone i donosilo podzakonske akte bez bilo kakvih konsultacija sa reprezentativnim Sindikatima. Poslednji slučaj je bio donošenje Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama Bosne i Hercegovine, za koju je ured Ombudsmana utvrdio da nije zakonita", stoji u saopćenju Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini

Kako kažu, od donošenja Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine do danas isti je pretrpio mnoge izmjene, prvenstveno u pogledu utvrđivanja osnovice za obračun plate i visine toplog obroka. Naime, prvobitno je Zakonom bilo definisano da osnovica za obračun plate iznosi 85% prosječne mjesečne neto plate u Bosni i Hercegovini iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati da bi nakon toga, 2012. godine, bile usvojene izmjene zakona, na način da prema novim odredbama osnovicu utvrđuje Vijeće ministara podzakonskim aktom i da ista ne može biti manja od 50 % prosječne mjesečne neto plate u Bosni i Hercegovini iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.

Navedenim izmjenama u periodu od 2008. godine do 2012. godine osnovica za obračun plate je smanjena sa 535,00 KM na 495,00 KM a potom na 475,00 KM i ista se koristi za obračun od 2012. godine do danas, čime je u vrijeme porasta realnih troškova života ugrožena egzistencija svih uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, tako da je svako novo smanjenje osnovice ne prihvatljivo za Sindikat. U isto vrijeme smanjen je i iznos toplog obroka sa 12,70 KM na 6,00 KM te dnevnica za službeni put u Bosni Hercegovini sa 50,00 KM na 25,00 KM dok su u istom periodu u nekoliko navrata povećane plate na entitetskim i kantonalnim nivoima.

"Prema posljednjim nezvaničim informacijama Vijeće ministara priprema novo smanjenje osnovice za obračun plate za budžetsku 2019. godinu pod krinkom povećanja plata za vojnike u Oružanim snagama iako bi to povećanje predstavljalo klasičnu prevaru kako za vojnike tako i za preostalih 15.000 uposlenih u Institucijama Bosne i Hercegovine obzirom da bi se iznos povećanja kroz koeficijente izgubio smanjenjem osnovice čime bi plate vojnicima ostale na istom nivou ili povećane 20,00 do 30,00 KM a ostali uposleni njih oko 15.000 bi bili znatno oštećeni", navodi se.

Savez sindikata policijskih organa pozdravlja namjere da se vojnicima u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine povećaju plate, međutim istovremeno traži da Vijeće ministara iznađe način kroz povećanje Budžeta ili preraspodjelu sredstava sa drugih Budžetskih stavki, a nikako smanjenjem osnovice.

"Ovom prilikom napominjemo da je Zakonom o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, član 94. stav 1. tačka a), definisano da Reprezentativni sindikat ima pravo da bude konsultiran prije donošenja općeg akta koji se tiče radnog statusa i plaća njegovih članova. Također Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, član 57. stav (2), definisano je da će Vijeće ministara prilikom izrade podzakonskih akata izvršiti konsultacije sa predstavnicima reprezentativnog sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine", kažu iz Sindikata.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojim dosadašnjim ignorantskim stavom prema Sindikatu krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne propise i Konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala, kao što su:

- Konvencija o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje broj 98 iz 1949.godine; 

- Konvencija koja uređuje pitanje zaštite prava na organizovanje i procedure za utvrđivanje uslova zapošljavanja (radnog odnosa) u javnoj službi br. 151, koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 31.3. 2015.godine; 

- Konvencija o kolektivnom pregovaranju br 154 iz 1981.godine, koja propisuje da se izraz kolektivno pregovaranje proteže na sve pregovore koji se odvijaju između poslodavca, skupine poslodavaca ili jedne ili više organizacija poslodavaca s jedne strane i jedne ili više radničkih organizacija s druge strane, za utvrđivanje radnih uvjeta i uvjeta zapošljavanja; i / ili reguliranje odnosa poslodavaca i radnika; i / ili reguliranje odnosa poslodavaca ili njihovih organizacija i radničke organizacije ili radničkih organizacija. 

Imajući u vidu da na nivou institucija Bosne i Hercegovine ne postoji Kolektivni ugovor, stav Saveza sindikata je da je time ugrožen položaj zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na nivo entiteta u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara i njegove zamjenike da što hitnije organizuju zajednički sastanak sa Sindikatom kojim bi započeli dijalog po svim bitnim pitanjima koja se tiču radnog statusa i plaća uposlenih u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine a naročito u pogledu utvrđivanja visine osnovice za obračun plate za 2018. godinu.

Također, Savez sindikata policijskih organa u BiH insistira na dosljednom poštivanju odredbi Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine prema kojima reprezentativni sindikat ima pravo da bude konsultovan po svim bitnim pitanjima prilikom predlaganja zakonskih rješenja te izrade podzakonskih akata i odluka od strane Vijeća ministara a koje se odnose na radni status i plaće uposlenih u policijskim agencijama.

 Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini je spreman iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi konzumirao utvrđena prava s ciljem zaštite i poboljšanja statusa svojih članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije