Pitali smo: Kakva prava i plaću u BiH imaju radnici koji su u samoizolaciji

M. Rener Smajović
Pitali smo: Kakva prava i plaću u BiH imaju radnici koji su u samoizolaciji
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom zbog novog soja koronavirusa (COVID-19), u Federaciji BiH trenutno je 248 osoba, kazali su namu Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

U RS je do jučer pod nadzorom bilo 240 osoba.

Porastom broja slučajeva zaraženih u BiH na pet, kao i slučajeva samoizolacije, radnici sve češće pitaju kako će regulisati prava dok su privremeno spriječeni da rade jer su bili u kontaktu s oboljelim ili su bili na područjima zahvaćenih epidemijom.

Ni poslodavcima nije najjasnije jer se nisu još susretali s ovom situacijom.

„Specifično je. Ne znam kako je to zakon regulisao. Nismo se time bavili“, rekao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

No, u Federalnom ministarstvu zdravstva pojasnili su da je ovo pitanje tretirano Zakonom o zdravstvenom osiguranju, po kojem osiguranici imaju pravo na naknadu plaće i u slučaju da su izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

Tada plaću isplaćuje firma, ali joj je kantonalni zavod osiguranja dužan ovo refundirati u roku 45 dana od zahtjeva za povrat sredstava.

No, važno je napomenuti da ovo ne važi ako su radnici ostali kući samo u dogovoru ili po nalogu poslodavca. Tada kantonalni zavodi osiguranja nemaju obavezu refundacije.

Federalno ministarstva zdravstva - undefined

Foto: Privredna štampa: Federalno ministarstva zdravstva

„Privremenu spriječenost za rad utvrđuje izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi. O utvrđenoj ocjeni, izabrani doktor medicine obavještava osiguranika, poslodavca i nadležni kantonalni zavod osiguranja“, pojašnjeno je.

Ističe se da je privremena spriječenost za rad medicinski indicirana i za građane nad kojima se provode mjere prevencije širenja novog koronavirusa, u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti. U pitanju su građani kojima je određena izolacija u kući, stavljanje pod zdravstveni nadzor, hospitalizacija, karantena i druge mjere koje su naložili epidemiolog, sanitarni inspektori, ministar zdravstva.

Ministarstvo zdravstva FBiH je i na svojoj web stranici objavilo uputstvo za regulisanje privremene spriječenosti za rad.

Kada je u pitanju RS, Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, za Radiosarajevo.ba je istakla da pitanje samolizolacije nema stabilnu definiciju u Zakonu o radu, ali da je regulisano odsustvo zbog bolesti.

ranka_misic.jpg - undefined

Foto: Arhiv/Fena: Ranka Mišić

„Ako postoji osnov sumnje da je radnik bio u kontaktu sa zaraženim, on mora proći period inkubacije i biti kući. Zakon o radu je rekao da se to tretira kao bolovanje, samo je pitanje u kojem iznosu će se isplatiti plaća. Ako je bolovanje zbog nečega što je nastalo na poslu, onda radnik dobija punu plaću. Recimo, značajan broj ljudi iz Čelinca radi u Italiji. Ako je bolovanje nastalo mimo posla i radnih obaveza, recimo na odmoru, onda se isplaćuje 70 do 90 podsto plaće“, pojasnila je Mišić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije