Otkako je Banja Luka postala... Znate li kako je nastala jedna od najljepših sevdalinki?

1
Radiosarajevo.ba
Otkako je Banja Luka postala... Znate li kako je nastala jedna od najljepših sevdalinki?
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Banja Luka

“Aj otkako je Banjaluka postala,

aj nije ljepša udovica ostala…”

Ovako počinju stihovi jedne od najljepših sevdalinki. O njenom nastanku pisao je Namik Kulenović davne 1937. godine za beogradski list 'Vreme'.

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Kulenović spominje kako je krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Banjoj Luci živio izvjesni Džafer-beg Kapetanović.

Stolac,  biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Stolac, biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

“Bio je silovit i naprasit, tako da mu se svako klanjao do crne zemlje. Kaže jedan stari hadžija da Džafer-begu nije bilo teško sa konja mahnuti sabljom i odrubiti glavu kakvom prolazniku ili deliji koji mu se ne bi duboko poklonio i iz sveg grla selam nazvao.

U gradu se znalo kad Džafer-beg polazi u šetnju. Ako je tog dana rđave volje, to je za čaršiju značilo veliku nevolju. Bio je ljubimac žena, pa je u samo jednoj mahali imao nekoliko svojih ljubavnica.

“Aj, nego što je Džafer-bega kaduna…”

Banja Luka
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Banja Luka

Ipak, Džafer-beg je imao i svoju 'slabu tačku' – to je bila njegova 19-godišnja mezimica Đulbejaza, o čijoj se ljepoti nadaleko govorilo. Njegova ljubav prema mladoj Đulbejazi bila je tolika da je zbog nje bio strašno ljubomoran:

"Mladu begovicu niko nije smio ni da pogleda, a kamoli da joj se javi. Jednom je neki mladi banjalučki beg bacio slučajno oko na Džafer-begovicu, ali je svoju smjelost platio glavom. Malo zatim i Džafer-beg je izgubio glavu u sukobu zbog Džafer-begovice, poginuvši u tuči sa jednim banjalučkim esnafom. Iza njega je ostala mlada kaduna…”

Banja Luka
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Banja Luka

I tako, pored neopisive ljepote koju je posjedovala Džafer-begova udovica, ona je sada naslijedila i svo njegovo bogatstvo! Počeli su je opsijedati silni prosci, međutim ona ih je sve redom odbijala.

Niko nije znao zbog čega želi da ostane udovica, pa su se, kao i obično, uz nju vezale razne priče. Vjerujući da mlada kaduna hoće da se uda za pobožnog čovjeka, koji će je paziti i očinski voljeti, zaprosi je Enver-beg, mladi sarajevski kadija. Kaduna je i njega odbila!”

“Aj, nju zaprosi sarajevski kadija,

aj, on je prosi a ona se ponosi…”

I dok je banjalučka čaršija sa velikim iznenađenjem primala vijesti o odbijanju prosaca i već počela uveliko da sažaljeva udovicu, čvrsto vjerujući da begovica želi usamljenički život, ona je provodila svoje najljepše ljubavne dane…

Naime, još za života Džafer-bega ona se zagledala u jednog siromašnog, ali zgodnog banjalučkog bekriju, koji je od imetka jedino imao – tamburu!

Banja Luka
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Banja Luka

“Aj, ona ne šće sarajevskog kadiju,

aj, ona hoće banjalučkog bekriju…”

Ljubav se vodila kroz guste mušebake visokih konaka. Kroz njih je Džafer-begovica kradom gledala svoga bekriju dok je pred kafanom udarao u tamburu i uzdisao za begovicom. Bekrija je poslije Džafer-begove smrti potajno dolazio svojoj ljubavi u prostrane konake, a rano sabahom izlazio…”

Kada je mladoj udovici dosadilo prikrivanje ljubavi, ona je sa bekrijom, koji je bio izvjesni Enes Ismailović, stupila u brak i uvela ga u kuću. Tek tada je čaršiji postalo jasno zašto je kaduna redom odbijala prosce.

Malo zatim nepoznati banjalučki pjesnik spjevao je pjesmu o njihovoj ljubavi. Melodija te pjesme je “toliko lijepa da je smatraju najljepšom sevdalinkom”, piše Kulenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije