Kome BiH prodaje oružje: Najveći kupci Saudijska Arabija, SAD i Afganistan

E. H.
Kome BiH prodaje oružje: Najveći kupci Saudijska Arabija, SAD i Afganistan
Arhiv / Ilustracija
Izvoz oružja i vojne opreme nosilac je vanjskotrgovinskog prometa Bosne i Hercegovine, izjavio je tokom prošle godine državni ministar Mirko Šarović, ukazujući na to da naša država zaista dobro posluje u ovoj grani industrije.

I upravo kako je to Šarović najavio na početku prošle godine, 2016. je zaista bila plodonosna za vojnu industriju u BiH, te je iz naše države, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u protekloj godini izvezeno bombi, granata, torpeda, mina, raketa i slične vojne opreme u vrijednosti od čak 112.738.163 KM. 

To je 14. najprodavaniji proizvod BiH u protekloj godini, a izvoz u ovoj grani industrije poprilično je cvjetao i tokom posljednjih pet godina, kada je BiH izvozila u oko 40-ak zemalja svijeta, a s tim je rasla i proizvodnja.

Najveći kupci oružja iz BiH u posljednjih pet godina bili su Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Afganistan, Švicarska i Egipat, koji su zajedno uvezli čak 295.136.810 KM oružja iz BiH, odnosno, gotovo polovinu od onog što je izvezeno iz naše države.

Apsolutni rekorder je Saudijska Arabija koja je, prema podacima iz baza VTK-a BiH, u proteklih pet godina kupila čak 153.059.979 KM bh. oružja, a slijedi SAD s udjelom u kupovini od 66.085.541 KM. Afganistan, koji je veoma nemirno tlo proteklih četrdesetak godina u svjetskim vojnim tokovima, za pet godina uvezao je 56.357.396 KM bosanskohercegovačkog oružja, a zanimljivo je i to da je "neutralna" Švicarska uvezla čak 47.138.860 KM oružja iz BiH.

Posljednja u nizu top pet zemalja uvoznica oružja iz BiH je Egipat, koji je u početku "stidljivo" kupovao naše oružje, ali je apsolutno iznenađenje u 2016. godini kada je kupio oružje u vrijednosti od 30.224.253 KM.

Među velikim kupcima su još i Malezija, Bugarska, Turska i Pakistan, a BiH je izvozila i u Angolu, Kuvajt, Ganu, Peru, Rumuniju, Austriju, Veliku Britaniju, Njemačku i Tajland.

Najbolji kupac iz komšiluka bila je Srbija, koja je uvezla 23.676.017 KM vrijednosti bh. oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije