Oglasio se Sanel Mahmutović i otkrio zašto je prefarbao ploču zločincu Mladiću

17
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Sanel Mahmutović i otkrio zašto je prefarbao ploču zločincu Mladiću
Foto: Radiosarajevo.ba / Ploča ratnom zločincu

Sanel Mahmutović iz Vogošće smatra da je postupio ispravno kada je 17. novembra izlio bijelu boju na spomen-ploču s imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, postavljenu u mjestu Vraca, u opštini Istočno Novo Sarajevo.

"Ja sam to rekao i u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo", kazao je 31-godišnji Mahmutović za Radio Slobodna Evropa (RSE) po izlasku iz policijske stanice u srijedu, 1. decembra.

Mahmutović objašnjava da je priveden tako što je poziv od policije u Istočnom Sarajevu dobila njegova nevjenčana supruga.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

"Oni su poslali poziv mojoj supruzi da se javi ovdje u 10.15 sati, u utorak. Ja sam je dovezao ovdje i onda sam priveden, tako da tek moram čuti od supruge zašto su nju zvali i šta su joj rekli", pojašnjava.

Inače, policija entiteta RS ne može privoditi osobe u entitetu Federacija BiH, gdje živi Mahmutović.

Brat Muharem čekao je Sanela ispred stanice u Istočnom Sarajevu.

Za RSE kaže kako smatra da je riječ o nezakonitom privođenju. Kaže da je "Sanelu spremljena klasična sačekuša".

"Nije dobio poziv da se javi, trebali su mu poslati pismeni dopis. Snaha je dobila poziv, ona je otpraćena, a njega su uhapsili", kaže Muharem Mahmutović.

Sanel kaže da je boju na spomen-ploču izlio, jer je "imao svoje privatne razloge", ali najviše, "jer je riječ o ratnom zločincu".

"Čitava situacija u Bosni i Hercegovini. Medijska kampanja…", kaže on, dodajući da su u policijskoj stanici bili korektni, jer je "to učinio musliman, pa su bili ok".

Sanel kaže i da je ispitan bez advokata, koji je došao naknadno u policijsku stanicu. Također, smatra da nije trebao biti zadržan 24 sata.

"Rekli su mi da sam počinio krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe imovine. Trebali su me pustiti sinoć. Ne znam zašto nisu, danas ću se raspitati, i s advokatom vidjeti zašto su me držali."

U blizini spomen-ploče postavljene su kamere koje kontroliraju saobraćaj, a vrlo često tu je i policijska patrola.

Prema Krivičnom zakoniku entiteta RS, za "oštećenje i oduzimanje tuđe stvari" predložena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Navodi se da ta kazna sljeduje svakome "ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar ili je protivpravno oduzme radi privremene upotrebe".

Ako je djelo izvršeno "iz mržnje ili obijesti ili je time prouzrokovana znatna šteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina".

U sudskoj praksi, u ovakvim slučajevima najčešće se određuje novčana kazna.

Sanelov brat Muharem kaže da će angažirati i tim advokata ako je to potrebno da se dokaže da Sanel nije učinio ništa loše.

Više pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije