NSRS: Zastupnik SDS-a zatražio da se četnici tretiraju kao partizani u Muzeju bitke na Sutjesci

17
Radiosarajevo.ba
NSRS: Zastupnik SDS-a zatražio da se četnici tretiraju kao partizani u Muzeju bitke na Sutjesci
Foto: Prtscr / Youtube / Šokantno izlaganje Ognjena Bodiroge

Poslanik SDS-a Ognjen Bodiroga, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, u Narodnoj skupštini entiteta RS zatražio je da se četnici počnu tretirati u Muzeju bitke na Sutjesci kao partizani, tj. jedan od dva narodnooslobodilačka pokreta, te da se u tom smislu izmijeni sadašnja muzejska postavka.

"Velika je bruka i neprihvatljivo je da Muzej bitke na Sutjesci koji je pod upravom NP Sutjesko odnosno Vladom RS prikazuje četnike kao saradnike okupatora, u isti koš stavlja sa ustašama, a po zvaničnom stavu srpske istoriografije četnici su bili organizacija jedna od dva narodnooslobodilačka pokreta, jedni su bili partizani, jedni četnici i dosta nam je više te komunističke i Titine propagande i partizanskih filmova", šokantan je dio njegovog izlaganja..

Potom je nastavio kako je bitka na Sutjesci "bila Operacija Švarc, gdje je bila prava uloga Nijemaca da istrijebi četnike, gdje su Pavle Đurišić  i Nikola Bojović uhapšeni".

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Valeria (94) o partizanima: Stajati uspravno, ponosno, a biti gladni, bosi, ranjeni

Valeria (94) o partizanima: Stajati uspravno, ponosno, a biti gladni, bosi, ranjeni

"I dosta je da se mi ovdje pokoravamo svakakvim nacijama koji nam daju etiketu ovu ili onu. Mi smo srpski ponosan narod i zahvaljujući nama Srbima ostali narodi su dobili slobodu a i sve ostale nacije zahvaljujući nama imaju svoje države, zahvljajujući našim glupostima. Hoću da se to izmijeni. Tražim od istoričara sa fakulteta na Palama i Banjoj Luci, hoću da se postavka Muzeja nacionalnog parka promijeni i da se četnici ne stavljaju u isti koš sa ustašama, kad to nisu.

Najveći broj Srba je bio i u partizanima i u četnicima i zahvaljujući Srbima oslobođeni su i ostali narodi. Nema tu šta da se priča", nastavio je u istom tonu Bodiroga.

Bitka na Sutjesci - šta kažu historičari

Bitka na Sutjesci je u godinama poslije Drugog svjetskog rata bila jedan od nosećih stubova jugoslovenstva i predstavlja najvažniji uspjeh partizana u Drugom svjetskom ratu.

Na Sutjesci je poginulo između 7.000-7.500 partizana, što ga čini mjestom najvećeg masovnog stradanja partizana.

Glavni razlog da se radi o nosećem stubu jugoslovenstva, jeste činjenica da su se na Sutjesci protiv Nijemaca zajednički izborili svi narodi bivše Jugoslavije, izjavio je ranije za BBC na srpskom beogradski istoričar Milovan Pisarri.

"Osnovni stav današnje politike u zemljama bivše Jugoslavije je antikomunizam i antijugoslovenstvo, a Sutjeska predstavlja apsolutnu suprotnost i jednom i drugom", rekao je Pisarri, podsjeća Buka, dodavši kako nacionalizacija pokreta otpora dovodi do zabuna.

Obilježena 79. godišnjica bitke na Sutjesci: 'Nadahnuće za ovovremene bitke'

Obilježena 79. godišnjica bitke na Sutjesci: 'Nadahnuće za ovovremene bitke'

"Revizionisti će reći, Sutjeska je primjer da kako su četnici bili antifašisti, jer su Nijemci na početku bitke razoružali nekoliko hiljada članova četničkog pokreta u Crnoj Gori", ustvrdivši kako je ovo "tipično revizionistički pristup".

Na drugu stranu, hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina izjavio je da glavni razlog za nacionalizovanje bitke u Hrvatskoj ne leži u broju poginulih Hrvata.

"U Hrvatskoj je naglasak na tome da je riječ o 'hrvatskoj bici' samo zato što je to jedini način na koji se ta bitka može uopšte akceptirati kao nešto što bi, eto, ipak bilo nemoguće potpuno odbaciti. To je jedini razlog", izjavio je ranije Jakovina za BBC na srpskom.

Historičari u regionu slažu se da spisak imena poginulih nedvosmisleno potvrđuje da je najviše poginulih boraca bilo iz Dalmacije - između 3.000 i 3.500 od više od 7.000 poginulih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije