Otago s Novog Zelanda o BiH: Kako je Stari most u Mostaru dospio u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Otago s Novog Zelanda o BiH: Kako je Stari most u Mostaru dospio u Sarajevo
Sarajevo je nebrojeno mnogo puta bio inspiracija mnogih putopisaca na njihovim putešestvijama kroz cijeli svijet, a ovog puta njegovom ljepotom i historijskim bogatstvom bili su opčinjeni novinari s Novog Zelanda.

Tačnije, Anabright Hay, novinarka poznatog lista Otago Daily News nedavno je objavila svoj jedinstveni doživljaj posjete glavnom gradu BiH i uživanje u njemu. Ipak, uprkos odličnoj reportaži o arhitekturi Sarajeva, članovi redakcije ovog lista napravili su veliku grešku, te su Stari most u Mostaru, koji nema nikakve veze s arhitekturom Sarajeva smjestili u svoju priču.

"Mostarski Stari most, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, prelazi preko rijeke Neretve u Sarajevu", stoji u opisu fotografije u ovom listu.

otago_daily_times_sarajevo_stari_most_mostar_prtscr.jpg - undefined

Ipak, ostatak priče o Sarajevu je zaista na dobar način opisao arhitekturu grada i historijsko bogatstvo, zbog čega vam u nastavku donosimo i dijelove iz tog putopisa.

"Mnogo je toga čemu se možete diviti dok prolazite kroz ulice Sarajeva. Posebno tu oduševljava pseudo-maurski stil gradnje, dok prolazite uz korito rijeke Miljacke, što su svakako bila mjesta na vrhu moje liste za istraživanje", istaknula je ova novinarka.

Ipak, ono što je posebno interesantno u ovom tekstu jeste da su

Dodala je i kako posebno veliko bogatstvo Sarajeva leži u isprepletenom susretu raznih civilizacija, što je posebno moguće vidjeti u centralnom dijelu Sarajeva, gdje se nalaze zgrade i iz ere Otomanske imperije na ovim prostorima, ali i one izgrađene pod utjecajem Austro-Ugarske monarhije tokom vladavine.

vijecnica_noc.jpg - undefined

"Posebno su me interesirale zgrade koje su projektirali hrvatski arhitekti Aleksander Wittek i Ciril Iveković. Zbog njihove obuke u Egiptu i Španiji, gdje su ih slale vlasti Austro-Ugarske monarhije, brojne zgrade u Sarajevu imaju neobični, pseudo-maursko stil. Takav utjecaj je nastao mješavinom arhitekture u zemljama koje su arhitetkti posjetili i one koja je postojala u BiH", kazala je Hay.

Kada je riječ o pojedinačnim građevinama, njenu pažnju okupirala je Gradska Vijećnica, te je i predstavila njen historijat, zajedno s činjenicom da je srušena na početku rata, 1992. godine. Ipak, Vijećnica koja je izronila iz pepela, danas je pravi hram za divljenje ljubiteljima arhitekture.

"Uprkos svim traumama i destrukciji s kojima se grad suočio u nedavnoj prošlosti, većina ovog historijskog blaga je sačuvana. Sve to privlači i ogroman broj turista u Sarajevo, a oni svi žele uživati u razgledanju stilova arhitekture Otomanskog carstva, Austro-Ugarske i Bosne i Hercegovine", dodala je Hay.

Kroz ove građevine novinarka s Novog Zelanda koja je posjetila Sarajevo opisala je i dio historije cijelog svijeta koji je nastao u ovom gradu. Naravno riječ je o atentatu na austro-ugarskog prijestolonaslijednika Franza Ferdinanda, kojeg je 1914. izvršio Gavrilo Princip u Sarajevu, a koji je bio okidač za pokretanje Prvog svjetskog rata.

atentat_u_sarajevu_historijaba.jpg - undefined

Ilustracija: Atentat u Sarajevu

Također, pored ovog dijela grada, novinarka Hay posjetila je i Baščaršiju, gdje se upoznala sa otomanskim utjecajem u ovom gradu, zatim ulicu Maršala Tita, gdje je imala priliku svjedočiti onom što se gradilo tokom većeg dijela 20. stoljeća u Sarajevu, te uz sve to podsjetiti na ličnosti i događaje koji su obilježili historiju glavnog grada BiH.

"Sigurno je da Sarajevu ne manjka muzeja za sve one koji žele dublje prodrijeti u mnoge dijelove njegove historije. Neko bi se mogao utopiti pod težinom svih trijumfa i tragedija koje su se ovdje dogodile. Ali, Sarajevo danas sve to nosi veoma dobro i pokazuje mnogima da može slaviti svoju prošlost. Ja sam prezadovoljna što sam mogla vidjeti jedan maleni dio svega toga", zaključila je u svom putopisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije