Novalić: Malo zvuči nevjerovatno, ali imali smo najuspješniju ekonomsku godinu

15
Anadolija
Novalić: Malo zvuči nevjerovatno, ali imali smo najuspješniju ekonomsku godinu
Foto: Anadolija / Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da smo, uprkos pandemiji koronavirusa, 2021. imali najuspješniju ekonomsku godinu, ali i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata do danas.

On je ocijenio godinu iza nas i govorio o planovima za 2022. Kako je kazao, "na početku smo 2022. godine i upravo smo preživjeli 2020. i 2021. koje su bile obilježene najvećom pandemijom COVID-19".

I to, prema riječima Novalića, nije moglo proći bez posljedica, ne samo u zdravstvenom smislu i sektoru, nego i u ekonomskom.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

"Sreća je da je Federacija BiH u godinama prije pandemije, ekonomski jako ozdravila, zahvaljujući ekonomskoj politici, zahvaljujući tome što smo poreze digli sa 3,7 milijardi na 5,6 milijardi, indirektne sa šest na 8,5. Znači, zdravi smo ušli u pandemiju i vukli smo poteze koji su bili usmjereni na očuvanje tog zdravlja, ekonomskog sistema, a i pravilnu reakciju zdravstvenog sistema", istakao je Novalić.

Podsjetio je da su u protekle dvije pandemijske godine vodili računa da održe zdravstveni i socijalni sistem na nogama i da sačuvaju ekonomski poredak, odnosno kompanije, da spremno dočekaju postpandemijski period.

Imali smo najuspješniju ekonomsku godinu

"I još nismo dočekali, ali u ekonomskom smislu možemo reći da smo dočekali postpandemijski period. U mjerama koje smo radili prije godinu i po naveli smo da će poslije pandemije biti velika šansa za kompanije koje izvoze jer zapadna Evropa će htjeti svoje dobave iz Kine i sa Dalekog Istoka prenijeti u svoju blizinu. Vidjeli su da kada dođe do poremećaja, kao što je bio COVID-19, to su predaleke destinacije da bi te lance snadbijevanja obezbjeđivali iz Kine i sa Dalekog Istoka. I to se dogodilo. Nikada nam izvoz nije porastao kao prošle godine. On je skočio na 9,6 milijardi. Moram priznati, mi smo ga zatekli ispod šest milijardi. I to je bio jedan od osnovnih pokretačkih impulsa za našu ekonomiju. Najviše smo izvozili robu iz metalne industrije, kao i industrije namještaja koja je izuzetno narasla", naglasio je Novalić.

Naša ekonomija prevashodno zavisi od domaćih investitora

"Pa smo oko 870 miliona KM u ovom pandemijskom periodu dali grantova, dakle bespovratnih sredstava, pola od toga kantonima i općinama, dio zdravstvu - oko 100 miliona, i značajan dio - oko 400 ili 500 miliona KM smo dali grantova privredi. Plus smo osnovali garantne fondove koji se sad koriste pri rastu ovih kompanija. To je sve pomoglo da prošle godine narastemo nevjerovatnih devet posto, nikada nismo imali toliki rast. Mi smo imali najuspješniju ekonomsku godinu, što malo zvuči nevjerovatno, čak imam problem da to plasiram našoj javnosti jer nije još prošla pandemija, a imamo uz to i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata do danas", pojasnio je Novalić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, federalni premijer je kazao da je u ovoj godini ključno da se usvoje fiskalni zakoni - Zakon o doprinosima i Zakon o dohotku.

"Oni su zapravo smanjenje poreznog opterećenja. Jedno je da se povećaju plate. Imamo problem sa odlaskom stanovništva, mislimo da bi porast plata na određen način to prilično smanjio. Znači, država bi se odrekla dijela prihoda kroz te zakone, smanjila ih, da bi poslodavci mogli povećati platu. Sada spremamo i zakon sa 225 miliona za sanaciju, odnosno konsolidaciju zdravstvenih ustanova. Zatim, imamo nizak nivo rađanja djece. Uvodimo dječiji doplatak. Zakon smo uputili, a dječiji doplatak bi za 85.000 djece, od nula do 18 godina, trebao da bude stotinjak maraka, po jednom djetetu. Popravljamo i zakon o vještačkoj oplodnji u kojem bismo prihvatili trošak za vještački potpomognutu oplodnju za mlade bračne parove do tri puta, o trošku Federacije BiH", izjavio je Novalić.

Kako je kazao, od 1. aprila će se početi primjenjivati i sistem da su majke koje imaju djecu s posebnim potrebama, zaposlene.

Ocijenio je da se ne možemo pohvaliti političkom stabilnosti u zemlji, ali da će se ekonomska situacija poboljšavati i u ovoj godini. Dotakao se i stranih investitora i koliko trenutna politička situacija utiče na investicije u Bosni i Hercegovini.

"Malo je u nesrazmjeri ova moja izjava da je prošla godina bila najbolja ekonomska godina i da imamo najlošiju političku situaciju. To obično u cijelom svijetu ide jedno s drugim. Loša politička situacija povlači lošu ekonomsku situaciju. Ali, kada uzmete strukturu naše privrede, odnosno naših poslodavaca, 90 procenata su domaći investitori, a deset posto su strani. I to je od pet milijardi godišnje, koliko se investira, 4,5 milijarde su domaći i strani su oko 500 miliona. Naša ekonomija prevashodno zavisi od naših investitora. Nije to dobro, jako su nam poželjni i strani investitori, ali imamo takvu situaciju kakvu imamo i ukoliko ne bi došlo do našeg ulaska u NATO, koji bi stranim investitorima pružilo neku sigurnosnu poruku, mi ne možemo očekivati veće strane investitore", poručio je Novalić.

Osvrnuo se i na izbore koji su planirani za oktobar ove godine. Kako je kazao, zakonski ne postoji mogućnost odgađanja izbora.

"To je regulirano zakonom. Kao država smo se odlučili da budemo društvo demokratskih zemalja. Karakteristika demokratskih zemalja nije samo slobodno tržište nego i slobodni izbori. Mi smo izabrali demokratski put i ne bismo ga sada trebali dovoditi u pitanje. Dakle, pitanje odgađanja izbora je pitanje da li mi stojimo na putu demokratije ili ne", istakao je Novalić.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije