Njemački mediji prelomili: Dodikovi 'prljavi trikovi' krše odredice Dejtonskog mirovnog sporazuma

2
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji prelomili: Dodikovi 'prljavi trikovi' krše odredice Dejtonskog mirovnog sporazuma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Najnovija kriza koju je izazvao Dodik i prijetnja spajanjem RS sa Srbijom vjerovatno ima za cilj da zastraši one, koji su razotkrili "njegov trik sa obveznicama".

Kako prenosi njemački Deutsche Welle, Dodik bi da rasproda šume, rijeke, rude...

Milorad Dodik, koji je nakon "falsifikovanih izbora" 2022. godine predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, u Bosni i Hercegovini ovih dana radi ono što najbolje zna: provocira", piše Tageszeitung (TAZ) iz Berlina.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ovog puta, kako pojašnjava autor članka Erich Rathfelder, on nije samo izjavio da će se entitet pod srpskom kontrolom ujediniti sa Srbijom u jednu državu, već je najavio i da bi policija RS-a mogla da vrši graničnu kontrolu na liniji razgraničenja sa drugim entitetom, Federacijom Bosne i Hercegovine. U oba slučaja on krši odrednice Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U članku TAZ-a se potom objašnjava da je pozadina toga sporno pitanje državnog vlasništva u Bosni i Hercegovini. Državno vlasništvo se inače odnosi ne samo na šume i vojnu imovinu i kasarne već i na rudna bogatstva i rijeke. TAZ naglašava kako su u bivšoj Jugoslaviji šume i imovina bivše JNA bile u državnom vlasništvu.

"Dodik, po svaku cijenu želi da ta imovina pređe u vlasništvo 'njegovog' dijela države -RS-a. Jer RS je zapravo bankrotirala zbog Dodikove katastrofalne ekonomske politike."

Potpredsjednica NSRS-a: 'Jesam Hrvatica, moj predsjednik nije Milanović, nego Dodik, a država RS'

Potpredsjednica NSRS-a: 'Jesam Hrvatica, moj predsjednik nije Milanović, nego Dodik, a država RS'

TAZ navodi i da se Dodik poslužio "trikom" i da je izdao obveznice sa državnom imovinom kao pokrićem. Dodaje se i kako je Dodik uspio ubijediti banke i fizička lica iz inostranstva (kineske finansijske fondove) da kupe te obveznice i za njih dobije novac. Međutim, nastavlja TAZ, "ovaj trik je razotkriven kada su Ustavni sud BiH kao i pravni stručnjaci u svojim ekspertizama ovu politiku okarakterisali kao nezakonitu i nespojivu sa Dejtonskim sporazumom. Oni su utvrdili da je državno vlasništvo 'zajedničko' vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a ne srpskog entiteta."

Dodik od tada pokušava "legalizuje" svoju politiku 'svršenog čina'. Prijetnja spajanjem bh. entiteta RS-a sa Srbijom vjerovatno ima za cilj da zastraši Ustavni sud i međunarodne institucije i otvori perspektivu za investitore, koji bi kupovali obveznice, koje imaju pokriće u državnoj imovini.

Dragan Bursać: Milorade, velika Srbija je pucanj u glavu petomjesečnoj bebi!

Dragan Bursać: Milorade, velika Srbija je pucanj u glavu petomjesečnoj bebi!

TAZ piše i kako je Dodik tim dijelom uspješan i to ne samo zato što Ured visokog predstavnika OHR ne reaguje oštro kao što bi trebao već i zato što su neke ambasade u Sarajevu, poput Mađarske i u ovom slučaju Austrije, čak pokazale razumijevanje za Dodika i njegovu politiku oko državne imovine.

"Situaciju je, međutim, zaoštrio njegov nedavni komentar da bi policija RS-a mogla vršiti kontrole na liniji razgraničenja dva entiteta, kako bi zaštitila 'imovinu' Republike Srpske. Ukoliko bi se srpska policija pojavila tamo i postavila granicu, onda bi zaista postojao pravi rizik od oružanog sukoba", ocjenjuje TAZ.

Pri tom njemački list citira ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP), koji je rekao je da postoje planovi da se spriječi da policija RS-a patrolira granicom između entiteta. On je upozorio vlasti u Banjoj Luci da bi takav pokušaj značio i "kraj bosanskohercegovačkog entiteta RS-a" i da bi srpski policajci, u tom slučaju, mogli biti "glineni golubovi", piše Tageszeitung iz Berlina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije