Njemačka ekspertica za Balkan o miješanju Beograda u BiH: Zaustavite destabilizaciju

24
F. V.
Njemačka ekspertica za Balkan o miješanju Beograda u BiH: Zaustavite destabilizaciju
Foto: Radiosarajevo.ba / Vučić i Kraske

Njemačka politička analitičarka i ekspertica za BalkanMarion Kraske, reagirala je na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kontekstu bosanskohercegovačke imovine, upozorivši na stalno miješanje Beograda u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

"Međunarodna zajednica treba jasno reći da je Bosna i Hercegovina suverena zemlja. Zaustavite destabilizaciju!", navela je Kraske.

Podsjetimo, Vučić je ranije izjavio "da u Daytonu ne postoji nijedno slovo koje govori o tome da zemljište i šume ne pripadaju RS-u", iako je predsjedniku Srbije dobro poznato da je Ustavni sud države BiH šume u RS-u proglasio državnom imovinom.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

"Kad ih (strance) pitam što to ne vratite, pa ćete i kod ljudi u Republici Srpskoj naići na mnogo više razumijevanja, oni odgovaraju 'za to mora da prođe pet-šest mjeseci'. Znači, mora da prođe toliko, a uzeli su sve u roku od jednog dana", izjavio je Vučić za televiziju blisku režimu u Beogradu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) na sjednici u Mostaru je 23. septembra prošle godine donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom BiH.

"Utvrdili smo da pojedine odredbe zakona o šumama RS nisu u skladu sa Ustavom BiH. Postupili smo kao i po ranijim odlukama o državnoj imovini koje je sud donosio", rekao je tada Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, drugog doma NSRS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom Republika Srpska pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH, na sjednici 7. februara 2020. godine, odlučio je u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se svo poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije