Ni Austrija, ni Švicarska, ni Turska: Gdje će se slati pacijenti koji se ne mogu izliječiti u FBiH?

8
Radiosarajevo.ba
Ni Austrija, ni Švicarska, ni Turska:  Gdje će se slati pacijenti koji se ne mogu izliječiti u FBiH?
Foto: KBSplit.hr / Splitska bolnica

Teško oboljele osobe iz Federacije BiH, koje su ranije zbog složenih dijagnoza upućivane u Prag, Beč ili Istanbul, sada će se liječiti u Splitu.

Zahvaljujući potpisivanju ugovora između Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH i KBC-a Split, dio oboljelih iz Federacije BiH će, umjesto u Austriji i Turskoj, liječničku pomoć dobiti u susjedstvu, odnosno u Hrvatskoj, piše Večernji list BiH.

Kako su objasnili iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, ova institucija zaključila je ugovor s KBC-om Split za tretiranje elektrofizioloških ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom, embolizacije, stentiranja i koilanja krvnih žila te ekstenzivnih opeklina s više od 60% površine.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Liječenje: Ko ima pravo na zdravstveno osiguranje izvan BiH

Liječenje: Ko ima pravo na zdravstveno osiguranje izvan BiH

 "Što se tiče tretiranja elektrofizioloških ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom, od 2019. godine ova se metoda uspješno provodi u Centru za srce Tuzla i Vitalisu Mostar, tako da se u inozemstvo na liječenje upućuju samo sporadični, složeniji slučajevi koji se u navedenim ustanovama u Federaciji ne mogu liječiti, a sve po preporuci konzilija liječnika kliničkih centara u FBiH.

Radi jasnije slike, od 2019. do danas upućena su dva pacijenta u Prag, a ubuduće, ako bude indikacija, umjesto u Prag ti će se pacijenti upućivati u Split, što je bliže i komfornije za pacijenta, dostupnost je bolja, a i cjenovno je mnogo pristupačnije", objasnili su iz Zavoda.

Dodali su da je potpuno ista situacija i s pacijentima gdje je dijagnoza embolizacija, stentiranje i koilanje krvnih žila, što se uspješno obavlja u UKC-u Tuzla, a kompleksniji slučajevi u proteklim godinama upućivani su u AKH Beč i u Acibadem lstanbul.

"Što se tiče opeklina sa 60% površine, nažalost, ta se procedura u našim kliničkim ustanovama još uvijek ne provodi i djecu pacijente upućivali smo na liječenje u Švicarsku" navode iz Zavoda.

Naglasili su da će se pacijenti oboljeli od navedenih bolesti upućivati na liječenje u KBC Split samo se ako konzilij liječnika kliničkih zdravstvenih ustanova, prije svega Centar za srce Tuzla i Vitalis Mostar, izjasni da određenog pacijenta ne može s uspjehom liječiti te predloži upućivanje na liječenje u inozemstvo. Objasnili su i kolike će troškove iziskivati liječenje oboljelih iz BiH u Hrvatskoj. Naime, ističu kako je cijena zdravstvenih usluga koje su dogovorene s KBC-om Split jednaka onima koje vrijede za hrvatske osiguranike.

Potpisan ugovor: Pacijenti iz FBiH od sada se mogu liječiti u splitskoj bolnici

Potpisan ugovor: Pacijenti iz FBiH od sada se mogu liječiti u splitskoj bolnici

Inače, pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo propisane su bolesti, stanja i ozljede koje se ne mogu liječiti u Federaciji BiH, zbog kojih se osigurane osobe, nakon provedenog postupka, mogu uputiti na liječenje u inozemstvo na teret sredstava federalnog Fonda solidarnosti.

Riječ je o sljedećim bolestima: urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, bolesti iz oblasti dječje onkologije, neurokirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurokirurškom operacijom gama cyber itribun nožem; embolizacija, stentiranje i koilanje krvnih žila, tumori oka kod djece i odraslih, ekstenzivne opekline s više od 60% površine, oboljenja jetre, bubrega, gušterače, srca i rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantacijom; oboljenja kod odraslih koja zahtijeva transplantaciju koštane srži; elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom; iznimno ako se ne mogu liječiti u Centru za srce Tuzla ili Vitalisu Mostar.

Na liječenje izvan BiH šalju se i djeca zbog bolesti iznimno rijetkih patologija, odnosno bolesti s niskom incidencijom (jedan na milijun stanovnika), ako je riječ o jedinom oboljenju, odnosno ako bi liječenje u inozemstvu dovelo do potpunog izlječenja, osteosarkom kod djece koji se može liječiti operativnim putem te ugradnja uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu potporu. Postupak za upućivanje na liječenje u inozemstvo pokreće se prijedlogom konzilija liječnika kliničke zdravstvene ustanove u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije