Liječenje: Ko ima pravo na zdravstveno osiguranje izvan BiH

S. Š. J.
Liječenje: Ko ima pravo na zdravstveno osiguranje izvan BiH
Foto: Pixabay.com / Ilustracija
Nedavno smo pisali o mogućnostima uplate invalidsko-penzionog, ali i zdravstvenog osiguranja za nezaposlene osobe.

No, znate li koji bh. državljani imaju pravo na zdravstveno  osiguranje izvan Bosne i Hercegovine, te kako  se stranci mogu liječiti u našoj zemlji?

Kako su nam pojasnili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, potpisanim ugovorima o socijalnom osiguranju regulirano je da radnici firme sa sjedištem u jednoj od država ugovornica koji se upućuje u drugu državu primjenjuje zakonodavstvo države u kojoj je sjedište firme, ako njihov boravak u drugoj državi ne traje duže od 12. mjeseci.

Prije upućivanja radnika u inostranstvo, firma treba dobiti saglasnost Privredne komore BIH nakon čega, radi dobijanja obrasca za korištenje zdravstvene zaštite, Federalnom zavodu osiguranja i reosiguranja treba podnijeti određenu dokumentaciju.

Zemlje s kojima su zaključeni ugovori o socijalnom osiguranju: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Belgija, Holandija, Luksenburg, Italija, Švicarska (samo saobraćajne nesreće), Turska, Češka i Velika Britanija.

A pravo korištenja zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini po međudržavnim sporazumima imaju:

- državljani BiH i članovi njihovih porodica osigurani kod inostranih nosilaca socijalnog osiguranja koji privremeno borave u Bosni i Hercegovini, a čiji troškovi zdravstvene zaštite terete inostranog nosioca osiguranja:

- članovi porodice državljani BIH osigurani kod inostranih nosilaca socijalnog osiguranja koji u BiH imaju stalno prebivalište, a koji koriste prava iz zdravstvenog osiguranja na teret inostranog nosioca socijalnog osigurnja;

- korisnici penzija i renti inostranih nosilaca socijalnog osigurnja i članovi njihovih porodica koji imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, a čiji troškovi zdravstvene zaštite padaju na teret inostranog nosioca socijalnog osiguranja.

Dokumentacija i troškovi

Zdravstveno osiguranje će pokriti hitne slučajeve, uključujući bolničko liječenje po osnovu sporazuma s nekim državama (npr. Njemačkom), strancima i članovima njihove porodice, te zdravstvenu zaštitu propisanu Zakonom.

Troškovi zdravstvene zaštite za sve kategorije padaju na teret inostranih organa socijalnog osiguranja zemalja potpisnica Ugovora o socijalnom osiguranju. Da bi koristili pravo na zdravstvenu zaštitu u BiH, prije dolaska u našu zemlju, stranci moraju zatražiti od svoje bolesničke blagajne potvrdu o pravu na davanje na obrascu koji je propisan ugovorom između zemalja ugovornica. Uz odgovarajući obrazac, treba dostaviti kopiju prijave boravka u BiH sa adresom i datumom prijave, na osnovu koje Zavod zdravstvenog osiguranja izdaje bolesnički list s naznakom za koje se vrijeme može koristiti zdravstvena zaštita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije