Nelson i Sattler počasni građani Mostara: U BiH umjesto nade, prevladava strah

AA
Nelson i Sattler počasni građani Mostara: U BiH umjesto nade, prevladava strah
FOTO: AA / Nelson i Sattler u Mostaru

Šef delegacije Evropske unije Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson od danas su počasni građani Mostara.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća ovog grada, ambasadorima su uručena posebna priznanja, nakon što je Vijeće na jednoj od ranijih sjednica donijelo odluku o proglašenju.

Današnja sjednica započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Salem Marić.

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

"Mostar je privredni i administartivni centar, iznikao voljom i zalaganjem stanovnika u različitim vremenima. Grad je velike nade i blistave budućnosti. Suočavali smo se sa različitim procesima, težeći miru i pomirenju. Mostar je istinski multietnički grad. Ambasadori Sattler i Nelson dali su odlučujuću podršku za Mostarski sporazum i izmjene Izbornog zakona", poručio je Marić.

Bez obzira na nesuglasice oko sazivanja sjednice i šumove u komunikaciji s predsjednikom Vijeća, na svečanoj sjednici pojavio se i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

"Mi smo grad koji pravi nove standarde u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući ambasadorima to je postalo moguće. Da nije bilo vašeg napora, danas vjerovatno ne bih imao priliku biti ovdje i pozdraviti vas. Sretan sam i volio bih da smo u punom sastavu ovdje. Mostarski sporazum imao je još jednu dimenziju koja će, nadam se, ovih dana dobiti svoj epilog. Želja svih nas je da država bude kao Mostar. Da svi krenemo naprijed jer samo tako možemo graditi ovu zemlju", rekao je Kordić za govornicom.

Eric Nelson je, kako je rekao, ponosan na novu titulu, kazavši da se dijalogom može postići mnogo.

"Hvala na prilici i pozivu da posjetim Mostar i izrazim podršku Gradskom vijeću Mostara prije nego što se oprostim od vas i građana Bosne i Hercegovine. Hvala vam na pozitivnom duhu. Velika čast je biti počasni građanin Mostara. Znam da ću ovdje bez obzira na sporove biti dobrodošao. Posjeta Mostaru bila je jedna od mojih prvih izvan Sarajeva. Znao sam za probleme i patnje iz prošlosti. Postojala je i riječ 'mostarizacija'", rekao je te podsjetio kako je prva nada bio dogovor devet stranaka iz 2018.

"Hvala svima, a posebno jednoj osobi, koja nažalost više nije među nama - Edinu Zagorčiću Fazli, bivšem predsjedniku SDP-a Mostar. Politički lideri su kasnije pokazali odgovornost. Hvala i Irmi Baraliji za intervenciju pred Evropskim sudom čija je presuda potakla lidere na rješavanje problema", istakao je Nelson.

Uz zahvalu domaćinu i Johann Sattler je istakao prije svega kako je ponosan i počašćen, jer je počasni građanin Mostara.

"Hvala na izuzetnoj časti koju ste mi ukazali. Prije četiri godine upravo ovdje se radilo i dobio se osnov za kasniji sporazum. Hvala Irmi Baraliji, ali prije svega građanima Mostara. Kada smo počinjali razgovore, govorili su mi da se ne miješamo i da se to ne može riješiti. Danas smo tu pred vijećnicima koji rješavaju probleme. Primjer Mostara je primjer svima šta se može postići ako se želi sarađivati s partnerima. Danas želimo učiniti nešto slično na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava", poručio je Sattler.

Ambasador Nelson se osvrnuo i na događaje u vezi s obilježavanjem i proslavom neustavnog dana RS, 9. januara.

"Vidjeli smo pozive na podjele, mržnju, prijetnje nasiljem i odgovornost je vlasti i u RS i u FBiH, gdje god se to događaju takve stvari da se bave istraživanjem i da provode istrage i da primjenjuju zakone bez obzira na to gdje se to dešava i na koga se odnosi, jer nijedan građanin ne bi trebao osjetiti to da postoji prijetnja za njega", kazao je Nelson.

Sjednici ni ovog puta nisu prisustvovali svi vijećnici.

Johann Sattler ponovio je kako je EU bila veoma jasna u vezi sa stavom kada je u pitanju obilježavanje 9. januara te istakao da imaju na raspolaganju sve alate kada je u pitanju njihova reakcija na postupke Milorada Dodika.

"Jasno je bilo iz izjava koje ste mogli pročitati koje su proteklih dana dolazile iz Brisela. Da, imamo sve alate na raspolaganju. Imamo mrkve, ali imamo i štapove. I da, sankcije postoje kao jedno sredstvo. Međutim ono što mi kao diplomate radimo jeste da spajamo ljude, da ih vraćamo dijalogu, da ih pokušamo vratiti u institucije. No, ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari se razmatraju", rekao je Sattler.

Kazao je kako danas u BiH umjesto nade, prevladava strah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije