! / Nakon pojave lažnih novčanica u BiH: Kako ih prepoznati i kada se koriste

23. 01. 2022. u 19:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U našoj zemlji ponovo su u prometu lažne novčanice. Centralna banka BiH poziva građane na oprez. MUP Kantona Sarajevo dao je smjernice za djelovanje, a Federalna televizija je provjerila da li su se građani susreli s ovim problemom u posljednje vrijeme.

Sve više falsificiranih novčanica pojavljuje se širom naše zemlje - i to 20, 50 i 100 maraka. Najčešće se upotrebljavaju vikendom i u poslijepodnevnim satima, a osobe koja ih koriste pretežno nisu s područja na kojem vrše prevaru.

Centralna banka BiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u optjecaj predstavljaju krivično djelo. Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja, piše Federalna.ba.

Stoga je važno znati prepoznati ta obilježja.

Novčanica od 50 KM ispravna je ukoliko ima:

Vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama, koji je primjetan onda kada se novčanica drži prema svjetlu.

Zaštitnu nit, potpuno ugrađenu u papir, s tekstom iznosa novčanice

Prozirni registar

Mikrooptičku zaštitnu nit

Oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom uglu naličja novčanice - tiska se posebnom optički promjenjivom bojom, koja se mijenja zavisno od ugla posmatranja, od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu

Duboku štampu

Falsificirane novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i pijacama. I prodavači i kupci govore kako je bilo ovakvih stvari i prije.

Sada ne smijem ni primati 50“, kaže jedan od njih.

Drugi dodaje kako je jednom od prodavača 'podvaljena' takva novčanica. Na pitanje je li prijavio to policiji – odgovara da nije.

Oglasili su se i iz MUP-a Kantona Sarajevo. Kao i Centralna banka BiH, savjetuju građane da prije naplate provjere ispravnost novčanica.

U slučaju zaprimanja veće količine novca od nepoznate osobe, potrebno je izvršiti provjeru u banci. Također, djelatnici se pozivaju da osiguraju objekte aparatom za provjeru ispravnosti. Ukoliko se prilikom provjere utvrdi da su novčanice sumnjive, potrebno je istovremeno obavijestiti policiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA