NAC zasjeda i danas: NATO će raspravljati i o Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
NAC zasjeda i danas: NATO će raspravljati i o Bosni i Hercegovini
Foto: EPA-EFE / S jučerašnje sjednice u Bukureštu

Dvodnevni skup ministara vanjskih poslova članica NATO-a nastavljen je jutros u Bukureštu novim sastankom Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).

U fokusu jučerašnjeg, prvog sastanka Sjevernoatlantskog savjeta na skupu, bilo je jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna.

Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel

Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel

Stoltenberg je kazao da se sa skupa šalje "snažna poruka" jedinstva alijanse i nastavka podrške Kijevu i ponovio da je dostavljanje oružja Ukrajini "najbolji način da se podrži trajni mir" u toj zemlji.

Ministri 30 članica NATO-a bavili su se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu koji se uskoro očekuje, piše Federalna.

"Protokol o pristupanju Švedske i Finske potpisalo je svih 30 članica, a nisu ga ratifikovale jedino dvije (Mađarska i Turska). Riječ je o veoma brzom procesu pristupanja. Ulazak Švedske i Finske će ojačati NATO i učiniti bezbjednijim i sigurnijim i te zemlje i alijansu", rekao je Stoltenberg sinoć.

Šefovi diplomatija Švedske i Finske učestvuju jučer i danas na sva tri sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ključnog tijela NATO-a zaduženog za donošenje odluka.

Ministri će se danas baviti i djelovanjem Kine, čije povećano prisustvo širom svijeta, prema riječima Stoltenberga, predstavlja svojevrstan izazov za alijansu.

Komšić kategoričan: "Nije moguć angažman vojske Hrvatske u BiH šta god o tome mislili u NATO-u"

Komšić kategoričan: "Nije moguć angažman vojske Hrvatske u BiH šta god o tome mislili u NATO-u"

"Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u cyber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom", kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbjednosne posljedice kineskih ekonomskih aktivnosti.

Jedna od tema će danas biti i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", kazao je Stoltenberg.

Ministrima članica NATO-a, Švedske i Finske, na posljednjem, trećem sastanku Sjevernoatlantskog savjeta pridružiće se šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije