Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel

1
Fena, Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel
Foto: Atlantic intiative / Ilustracija

Predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu.

On je izjavio novinarima da se time pokazuje kontinuitet odnosa BiH i Sjevernoatlatskog saveza.

"Ovaj dokument koji je konsenzualno usvojen i na Komisiji za saradnju sa NATO-om je i politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlanskog saveza", kazao je Brkić.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Usvojen program reformi i formirana komisija

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Usvojen program reformi i formirana komisija

Kaže da je proces javnih konsultacija uključivao nevladin sektor, akademsku zajednicu, fakultete političkih nauka u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, nevladine udruge koje se bave sigurnosnim pitanjima, "tako da je ovo jedan vrlo otvoren, javan i transparentan dokument koji govori upravo samo o reformskim procesima i konkretnim akcijama koje BiH treba napraviti u jednoj kalendarskoj godini od 16 institucija BiH koje sudjeluju u njegovoj izradi“.

"Važno je da imamo ovaj kontinuitet usvajanja dokumenata u BiH u kontekstu euroatlanskog puta, a dokument kao takav ima svoja poglavlja koja se bave pravnim, gospodarskim, sigurnosnim, pitanjima resursa BiH, tako da je to sve vrlo javno, otvoreno i transparentno", kazao je Brkić.

Pojasnio je da Komisija za saradnju s NATO-om odlučuje na isti način kao što odlučuje i Vijeće ministara BiH.

"Zahvalan sam svima koji sudjeluju u radu Komisije na visokoj razini tolerancije i razumijevanja, da smo sve i jednu odluku donijeli konsenzualno, nije bilo nikakvih ni proceduralnih ni bilo kakvih drugih problema", naveo je Brkić.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković navela je da je izuzetno važna i pozitivna odluka Vijeća ministara BiH o usvajanju Programa reformi za napredak ka članstvu u NATO savezu.

"Mi ćemo odmah Program koji je jednoglasno usvojen proslijediti NATO štabu u Briselu. BiH je još jedan korak bliža trajnoj stabilizaciji i napretku", navela je Turković na svom Twitteru.

Podsjetimo, pet je sjednica ranije otkazano zbog ove tačke.

Dokument u vezi s NATO integracijama prouzrokovao je političku krizu u Bosni i Hercegovini i poslije općih izbora 2018. godine, kada se duže od godinu čekalo na formiranje vlasti.

Da bi ovaj dokument bio usvojen, potrebno je bilo da za njega glasaju i ministri iz bosanskohercegovačkog entiteta RS. Predsjedništvo BiH nakon toga treba da donese odluku o prihvatanju dokumenta, te on treba biti dostavljen u Brisel, u sjedište NATO saveza.

Program reformi dobra osnova za nastavak saradnje NATO-a i BiH

Program reformi dobra osnova za nastavak saradnje NATO-a i BiH

Gdje je BiH na putu prema NATO-u?

Unutar BiH postoji konsenzus oko evropskih integracija, ali ne i puta u NATO. Zvaničnici iz RS slijede opredjeljenje susjedne Srbije o vojnoj neutralnosti, a 2017. je Narodna skupština RS usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

BiH je od 2006. godine članica NATO Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza. Službeno, podsjeća RSE, naša zemlja je u Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP) i to kao jedina zemlja. Pojednostavljeno, radi se o pripremnoj fazi za punopravno članstvo.

Pozivnica za MAP upućena je 2010, a 2018. godine, nakon opštih izbora, BiH je pozvana da uputi Godišnji nacionalni plan (ANP) koji priprema svaka država koja želi postati članica Saveza.

Ukratko, radi se o planu reformi u više oblasti, između ostalih i političkih, bezbjednosnih, pravnih i odbrambenih. Zbog protivljenja iz RS-a, BiH je umjesto ANP-a u NATO poslala Program reformi.

Dokument o kojem bruji država: Otkriveno šta piše u Programu reformi BiH

Dokument o kojem bruji država: Otkriveno šta piše u Programu reformi BiH

Sadržajno se on ne razlikuje od ANP-a i NATO ga je kao takvog prihvatio, ali sama terminologija koja se koristi značajna je za političare iz manjeg bh. entiteta.

Nacrt prijedloga programa reformi za 2021. godinu je izrađen u maju te godine, a u tom dokumentu se nijednom ne pominje sintagma "integracija". Na dva mjesta se naglašava da se sve radi "bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu". Isti dokument, samo za 2022, dostavljen je na razmatranje Vijeću ministara tokom jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije