Munira Subašić: 'Sve majke svijeta trebaju da uče od nas'

Radiosarajevo.ba
Munira Subašić: 'Sve majke svijeta trebaju da uče od nas'
FOTO: Društvene mreže / Munira Subašić

Na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednica udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Munira Subašić, je održala govor.

“Želim se zahvaliti svima koji su glasali za rezoluciju, neka znaju da pripadaju čovječanstvu, oni koji nisu glasali neka se sami stide. Ubijena su mi 22 člana uže porodice, među njima i moj najmlađi sin kojeg sam najviše voljela, ubijeni su naši muževi, naša braća, naše sestre samo zato što su bili muslimani. Majke Srebrenice nisu sjele da plaču, probudile smo cijeli svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena, da ovo što se nama desilo da se više nikome ne desi. Dok ja ovdje stojim mnoge majke u Ukrajini u Palestini doživljavaju isto. Svijet i Evropa nisu ništa naučile. Poslije holokausta svijet je rekao nikad više", rekla je Subašić.

Ona je istakla da je 5.500 djece ostalo siročad, i kako su gledali da im ubijaju očeve, kako im siluju majke, nisu imali ni fotografiju, niti su znali kako im izgleda otac.

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

"U mojoj kući često su pitali liče li na oca. Mi majke smo uspjele da tu djecu koja su preživjela da odgojimo bez mržnje i osvete, da budu najbolji studenti bez obzira gdje se nalaze. Da imamo profesore, inženjere i to je ponos majke Srebrenice, Bošnjakinje. Mi smo našu djecu rađali iz ljubavi i iz ljubavi ih moramo odgajati. Pružili smo ruku povjejrenja svim majkama svijeta. Svaka majka koja je izgubila svog sina kako god se zvala i kojem god narodu pripadala ona je samo majka i ništa više. Sastajemo se i sa srpskim majkama i hrvatskim majkama i romskim majkama koje su na Balkanu izgubile svoju djecu na ovaj ili onaj način da vidimo šta možemo bolje učiniti za dobro naše djece", kazala je Munira i dodala:

"Ne smijemo se dijeliti na ove i one, postoje samo dobri i loši ljudi. Tako odgajam svoju unučad. Ako je meni lijepo bit će i mom komšiji. Moramo se boriti zajedno graditi. Svaki čovjek ima pravo na život, vjeru, na kulturu, na školstvo na zdravstvo. Svi ljudi koji se rode na ovom svijetu neka su sretni i da nikada ne dožive ono što su majke doživjele da pred našim očima siluju kćerke, ubijaju djecu. Veliki broj ratnih zločinaca je slobodan, šeta po Podrinju i Srebrenici i smiju nam se u lice, ali se u nekima budi i neko zlo. Meni je žao što Vučić nije postao Willy Brandt i što nije bio sponzor rezolucije i da živimo u miru. Bosna je najljepša zemlja na svijetu i ja je najviše volim", poručila je Subašić.

Potočari: Tuga, suze i tišina uoči komemoracije i dženaze za 14 žrtava genocida u Srebrenici

Potočari: Tuga, suze i tišina uoči komemoracije i dženaze za 14 žrtava genocida u Srebrenici

Posjećamo, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije