Može li afera "sky" srušiti vlast Milorada Dodika?

0
Radiosarajevo.ba
Može li afera "sky" srušiti vlast Milorada Dodika?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Kada je portal Radiosarajevo.ba početkom novembra prošle godine objavio da se "sprema potres u Srbiji i RS-u", te da su aplikacija "Sky ECC" i kriptovani telefoni koje su otključali pripadnici francuske policije otkrili da u zemljama bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, uključujući i Kosovo i Sloveniju) postoji opasna međunarodna kriminalna grupa - nisu se mogli ni naslutiti svi razmjeri mračnih tajnih koji se kriju iza navedene priče.

Ta informacija ne smo da se ispostavila tačnom, već danas mnogo toga upućuje da je navedena afera potvrdila široke veze organiziranog kriminala s političkim vrhovima, policijskim agencijama, privredom.

Posebno bh. entitetu RS, mada ona debelo prelazi i entitetske, ali i državne granice.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Generali i kumovi

Kako smo tada pisali, navedena grupa se dovodi u vezu sa protuzakonitim obavještajnim radom, nedozvoljenom trgovinom narkotika na veliko, pa, prema nekim neslužbenim informacijama, čak i sa organiziranjem likvidacija!

Novinar i bloger Slobodan Vasković već duže vrijeme piše o, kako tvrdi, "narko podzemlju koje je upleteno u vlast u cijeloj BiH".

U ostalo, tvrdi da je došao do "krupnih riba". Nikoga ne štedi te kontinuitetu objavljuje o kojim osobama se radi... Prema njegovim tvrdnjama, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je na vrhu piramide jednog od klanova u Republici Srpskoj.

Ističe da dokaze objavljuje kako bi "svi mogli da prate da li će karteli pobijediti tužilaštva i policije, usporiti procese i da li će ih njihovi politički zaštitnici uspjeti sačuvati na slobodi bar do izbora, što im je prioritet".

"Protiv svih navedenih postoje dokazi do kojih se došlo raspakivanjem Sky i Anom aplikacija, protiv mnogih od njih postoje i drugi materijalni dokazi i svjedočenja. Ukoliko navedena lica ostanu na slobodi do izbora, onda je na djelu selektivna pravda koja treba da zaštiti glavne zaštitnike narkobossova - vodeće političare u BiH", tvrdi Vasković, dodajući kako je njegov cilj da objavi saznanja do kojih je došao, a "šta će tužilaštva i policije, zajedno sa SIPA, uraditi ili ne, sasvim je drugo pitanje".

Vasković kao "narko generala" u brojnim tekstovima pominje Sinišu Kostreševića i "zvorničke kumove", te da je Dodik trenutno "maksimalno angažiran da pokuša onemogućiti hapšenja" navedenih osoba, jer vjerovatno procjenjuje da bi to moglo nanijeti političku štetu u izbornoj godini i ugroziti njegovu vlast.

Džombić Dodiku: "Neću ja u zatvor – ti ćeš"

U međuvremenu, jučer je Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva podiglo optužnicu protiv Aleksandra Džombića, nekadašnjeg premijera bh. entiteta RS i bliskog Dodikovog saradnika zbog kriminalnih radnji teških 19,4 miliona KM.

Optužnicom se Džombić tereti da je oštetio IRB za navedenu svotu novca. Na čelu Posebnog odjeljenja je Specijalni tužilac Miodrag Bajić.

Džombić bio je predsjednik Vlade RS od 29. decembra 2010. do 12. marta 2013. godine. Prethodno je bio ministar finansija u Vladi RS, na čijem čelu je bio upravo Dodik. Dodik je početkom 2013. čvrsto odlučio da smjeni Džombića kada mu je Džombić odbrusio:

"Neću ja ići u zatvor, ti ćeš!"

Da li afera Sky i druge mogu da destabiliziraju vlast Milorada Dodika?

Mnogi poznavatelji političkih prilika smatraju da Dodikova vlast može pasti "samo na liniji korupcije" i "lopovluku". Zato se valjda Dodik i skriva iza velikih nacionalnih tema poput prijenosa nadležnosti, prijetnji secesijom, ratom...

To, naravno, ne znači da Dodik, istovremeno, nije na liniji ruskim malignih utjecaja i politike "srpskog sveta", što izvjesnim čini to da se novac od prljavih poslova koristi za destabilizaciju BiH.

Kad kriminalci provode zakon

No, da vidimo šta je sa vezama organiziranog kriminala i politike.

"Ova veza: organizovani kriminal -  sigurnosno/policijske agencije i politika, rekla bih, smrtonosna je za svaku državu, pa tako i za BiH. Ukoliko je ona doista izražena u mjeri u kojoj se o njoj piše, onda smo kao cjelokupno društvo u velikom problemu. Ako su institucije pravne države fragilne, kao što je to slučaj u BiH, onda su male šanse da prežive zdrave snage u društvu. To ozbiljno narušava povjerenje u one koji bi trebalo da sprovode zakone, jer ih sami krše, i štite kriminalce. I ne samo to, oni su kriminalci koji sprovode zakon. Pitamo se na koji način. Selektivan, neprofesionalan i kriminalizovan. Dakle, pojedinci ne moraju odgovarati za ubistva, ukoliko imaju zaštitu sistema, dok neki drugi moraju platiti kazne za neovlašćeni uzgoj koza, u protivnom će završiti u zatvoru. To je ilustracija bijede pravne države u BiH", kaže za portal Radiosarajevo.ba poznata politička analitičarka i novinarka Tanja Topić.

Prema njezinim rječima, logično je da se veliki narko-poslovi ne mogu obavljati bez blagoslova iz sigurnosnih i policijskih agencija.

"A kako su one dobrim dijelom pod pokroviteljstvom politike, stigosmo do začaranog kruga", konstatira Topić, te zaključuje:

"Žalosno je ukoliko politika pod plaštom patriotizma skriva kriminal, korupciju i afere, i prevodi to na politički teren. Ona to može raditi sve dok je pravosuđe pod njenom kontrolom i dok vlada umovima neobrazovanih, izmanipulisanih, zavedenih i siromašnih podanika, koji vođama kliču iz blata dok ih oni nadlijeću sa neba".

Šta se financira "prljavim" novcem

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, kaže da postoji sprega između organiziranog kriminala i politike i da ta sprega datira još iz ratnih dana i nikada nije prestajala samo su se akteri mijenjali.

"Ta je sprega toliko čvrsta da jedni bez drugih ne mogu funkcionirati i da je gotovo cijela država njihov talac. Uz to dosta predizbornih kampanja se finasiralo novcem koji potiče od organiziranih kriminalnih grupa. Također, smatram da se 'prljavim' novcem finasiraju i nelegalne secesionističke aktivnosti, koje trenutno provodi Dodik, ali tim se novcem povećava i njihova imovina.

Sjetimo se da se na američkoj 'crnoj listi' nalaze i neki političari od kojih su najpoznatiji upravo Dodik i njegov stranački kolega Nikola Špirić. Dio nelegalnog novca dolazi i iz inostranstva preko firmi koje ovdje posluju i koje duo novac izvlače iz legalnih tokova i preusmjeravaju ga za nelegalne aktivnosti", kaže Kapetanovć za portal Radiosarajevo.ba.

Ubistva, razni klanovi, pojedine policijske akcije i drugo o čemu čitamo u medijima, vjerovatno su samo dio šire slike u kojem se odvijaju čvrste veze kriminala i korupcije. Također, kriminalci nemaju problem da međusobno sarađuju, ma kako se zvali i kakvo političko opredjeljenje imali.

To potvrđuje i Kapetanović koji dodaje da organizirani kriminal nema granica pa je dobro razvijena mreža kriminalnih aktivnosti u cijeloj regiji.

"A u tim aktivnostima kriminalne organizacije dobro sarađuju i pod zaštitom su određenih političkih struktura koje za uzvrat od njih dobivaju novac kojim se finansiraju aktivnosti kojima se želi destabilizirati pojedine države u regiji čemu svjedočimo nekoliko posljednjih godina. Svjedoci smo i da se velike afere poslije nekoliko godina suđenja razvodnjavaju i akteri se oslobađaju ili im se znatno umanjuju kazne, jer su u međuvremenu sklopili dil sa političarima. Takav slučaj je sa narko bossom Darkom Šarićem, koji se poslije osam godina provedenih u zatvoru u Srbiji sada nalazi u kućnom pritvoru u jednoj vili u Beogradu, gdje čeka novo suđenje", zaključuje Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije