Mirza tvrdi da Edin Gačanin želi da ga ubije: "Ako me vratite u Bosnu, ja sam mrtav čovjek"

2
Prevela i priredila: L. R.
Mirza tvrdi da Edin Gačanin želi da ga ubije: "Ako me vratite u Bosnu, ja sam mrtav čovjek"
Foto: PrtScr / Mirza Gačanin

Dok ga promatra javni tužitelj u sudu u nizozemskoj Bredi na raspravi o zahtjevu za njegovo izručenje Bosni, Mirza Gačanin pravi pokret rukom preko vrata, kao da ga reže.

"Glava će mi biti odsječena ako se to dogodi", govori 45-godišnji Bosanac svom advokatu Louisu de Leonu, što su čuli svi u sudnici.

"Bojiš li se za svoj život?", pita ga predsjednik suda.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

"Ubit će me u zatvoru", odgovara Mirza o svom mogućem izručenju, dok nizozemski novinari pišu kako je "emotivan" dok to govori i gleda u smjeru dvojice tužitelja koji vode postupak po zahtjevu vlasti Bosne i Hercegovine za izručenje iz 2022. godine.

"Unatoč emocijama Mirze Gačanina, dvojica policajaca su prilično klinički navodila formalne kriterije prema kojima sud mora ocjenjivati ​​ovaj zahtjev. Napominju da je sumnja zbog koje BiH traži izručenje – trgovina oružjem – kažnjiva i u Nizozemskoj. Tu je i činjenica da u Bosni više nema smrtne kazne; da ima - to bi mogla biti prepreka za izručenje. Mirza Gačanin nije sretan kad to čuje, ali se suzdržao od komentara na savjet odvjetnika. 

Tužitelji dalje zaključuju da je BiH, kao i Nizozemska, potpisala Europski ugovor o izručenju. Dakle, prema riječima službenika, Nizozemska bi trebala pretpostaviti da će Mirza Gačanin dobiti pošteno suđenje u BiH", pišu nizozemski novinari.

Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu

Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu

Za izručenje formalno mora postojati osnovana sumnja o krivnji i sumnja mora biti vremenski i mjesno specifično formulirana. A policajci smatraju da je sve jasno u slučaju Mirze Gačanina, koji je na sudu teško kontrolirao svoje emocije.

"Jednostavno ga izručite", savjetuju tužitelji sudu.

Za one koji ne znaju Mirza Gačanin je amidža Edina Gačanina, koji je "veliko ime" u međunarodnim kriminalnim vodama. Edin G., zvani Tito, smatra se vođom krijumčarske organizacije koja se naziva i Kartel Dino i Tito. On je od marta prošle godine i na američkom popisu sankcija i jedan je od pedeset najutjecajnijih krijumčara droge u svijetu, prema američkoj Upravi za suzbijanje droga (DEA).

Svako ko bude poslovao s njim suočit će se s ekonomskim sankcijama Sjedinjenih Država. Ipak, nizozemsko javno tužiteljstvo prošle je godine sklopilo posao s Edinom Gačaninom. Sud u Rotterdamu je nakon nagodbe osudio Edina na sedam godina zatvora zbog krijumčarenja droge. Još uvijek je nejasno gdje će Edin Gačanin služiti kaznu. 

"Nakon izbijanja rata na Balkanu početkom devedesetih, Mirza i njegov bratić Edin su kao tinejdžeri s roditeljima pobjegli iz rodnog Sarajeva u Nizozemsku. Završili u centrima za tražitelje azila u Bredi i okolici. Ljubav na kraju dovodi Mirzu u brabantski karavan kamp gdje godinama živi s obitelji svoje sadašnje supruge.

Edin Gačanin
Foto: Istraga / Europol: Edin Gačanin

U obitelji Gačanin dolazi do raskola kada Mirzin brat, Edinov otac, koji je u međuvremenu umro, podnese zahtjev za razvod. 'To je dovelo do svađa u obitelji', kaže Mirza, koji tvrdi da svog rođaka nije vidio gotovo 20 godina. 'Mi smo kao voda i vatra.'

I prije očeve smrti 2007. godine, Edin Gačanin je u svojim ranim dvadesetima otišao u Peru, gdje je izgradio dobre kontakte s proizvođačima kokaina. Dvaput je 2006. osuđen zbog umiješanosti u krijumčarenje droge, što ga, pak, nije spriječilo da razvije vlastitu organizaciju za krijumčarenje kokaina velikih razmjera u zapadnu Europu.

Prema američkoj DEA, Edin Gačanin je, poput Ridouana Taghija, 2017. u Dubaiju prisustvovao vjenčanju Daniela Kinahana, člana zloglasne irske organizacije za krijumčarenje droge zvane Kinahan klan. Od tada su Edin Gačanin i njegov kartel Dino i Tito na radaru nizozemskih vlasti. Nakon što je 2017. godine pokrenuta međunarodna istraga, amidža Mirza G. također je identificiran kao član ove organizacije za krijumčarenje droge.

U sklopu ove istrage policija je u ljeto 201. izvršila niz racija, uključujući kuću Mirze Gačanina i njegove supruge u Bredi. Mirza i njegova supruga, koji u to vrijeme borave u inozemstvu, sumnjiče se za pranje novca od kriminala koji je, prema tvrdnjama pravosuđa, stečen trgovinom drogom.

Nakon pokretanja ove istrage Mirza se, preko svog odvjetnika, obratio istražnim organima. Saslušan je i na zahtjev dao određene dokumente. Ali u proljeće 2020. ta je istraga krenula drugim smjerom, nedugo nakon što se Mirza sam javio policiji. U petak, 15. maja 2020. javlja se u policijsku stanicu u Bredi da prijavi svog bratića Edina, a postoji više verzija priče o tome šta se tamo dogodilo. Mirza je navodno rekao da je od tjelohranitelja Edina Gačanina čuo da je njegov rođak ponudio pola miliona eura da ga ubiju. Ali, prema riječima Mirze, policija odbija evidentirati ovu prijavu. 

Akcija u Dubaiju
Foto: Europol: Akcija u Dubaiju u vezi s kartelom Gačanina

Tri dana kasnije, 18. maja 2020. godine, policija je ponovo upala u Mirzin dom i, uprkos saradnji, a on i njegova supruga su uhapšeni zbog pranja novca i odvedeni u lisicama na rukama. Tajming je frapantan, njegov tadašnji advokat bio je bijesan zbog toka događaja i od policije želi saznati je li hapšenje njegovog klijenta povezano s njegovom željom da prijavi zločin", piše istraživački reporter Jan Meeus, koji se već dugi niz godina bavi pisanjem o kartelima, podzemlju i krijumčarenju droge.

Na to pitanje nema odgovora. Mirza još uvijek dopisom Državnom tužilaštvu prijavljuje svog rođaka Edina. Zatvor u kojem Mirza boravi smjestio ga je u posebne odaje, iz straha da će ga Edin zaista ubiti.

"Početkom 2021. godine Mirza je dobio poziv od policajca s pitanjem želi li povući svoju prijavu. On to odbija: 'Ta izjava je najbolja stvar koju sam učinio.' Pitanje vidi kao potvrdu svoje sumnje da njegovog bratića Edina štiti policija. 'On daje informacije koje ga čuvaju od opasnosti', tvrdi Mirza. Mirza u januaru 2022. podnosi i zahtjev za politički azil u Nizozemskoj jer mu je potrebna zaštita. 'Moj bratić Edin Gačanin sarađuje s vlastima i želi me ubiti', stoji u obrazloženju zahtjeva za azil koji je još u obradi.

Inače, u toku je žalbeni postupak protiv Mirze za pranje novca. Iako ga je sud u Bredi krajem 2022. osudio na četiri godine zatvora, sud mu je dopustio da izricanje presude dočeka na slobodi. Mirza tvrdi i da je zahtjev za izručenje BiH dio zavjere njegovog rođaka Edina Gačanina i niza korumpiranih državnih dužnosnika. 'U Bosni je sve na prodaju i organizirani kriminal je vrlo utjecajan', kaže Mirza sudu, čiji sudija želi znati zašto ga njegov rođak želi ubiti. 'Edin misli da sam rekao da je bio doušnik američke DEA-e', rekao je Mirza.

Prema Mirzinim riječima, on to nije učinio, ali je to razlog što je Edin Gačanin ljut na njega i čini sve da Mirzu dovede u Bosnu. 'U bh. medijima redovno se objavljuju priče o istražiteljima koji navodno sarađuju sa Edinom ili ih on plaća', kaže odvjetnik Louis de Leon u ime svog klijenta. Jedna od spomenutih osoba je i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković. Mirza i njegov odvjetnik ukazuju na objave u bh. medijima u kojima se navodi da je Konaković o svom trošku bio na vjenčanju Edina Gačanina u Dubaiju s obitelji 2021. godine. 

Elmedin Konaković i Mark Rutte
Foto: MVP BiH: Elmedin Konaković Mark Rutte

Ipak, Mirza Gačanin ne može potkrijepiti sve ove navode te je nizozemsko tužiteljstvo stava da nema razloga da se Mirza ne izruči BiH. Kao pripadnik zločinačke organizacije, prema tvrdnjama vlasti BiH, Mirza je optužen za krijumčarenje vatrenog oružja i droge.

Prema odvjetništvu, to je vidljivo iz poruka poslanih kriptofonom na Sky aplikaciji, i tvrde da ih je slao pod nadimkom Savedcup. Riječ je o 25 komada oružja koje je navodno plaćeno jednim kilogramom kokaina. S obzirom na to da Mirza Gačanin još uvijek ima bosanskohercegovačko državljanstvo, on zbog toga može biti izručen, no njegov advokat to osporava. De Leon navodi kako njegov klijent negira da je korisnik Savedcup i ističe da za to nema dokaza. Prema De Leonovim riječima, to je važno jer ima više stvari koje su netočne u dokumentima koje su Bosanci dostavili.

On, između ostalog, ističe datume kada su se kaznena djela navodno dogodila: decembar 2020. i maj 2021. Primjerice, na crvenoj potjernici, međunarodnoj, koju su Bosanci raspisali za Mirzom Gačaninom, stoji da su se kaznena djela dogodila, između ostalog, u decembru 2020. 'No, kada se pokazalo da je moj klijent u tom razdoblju bio pritvoren u nizozemskoj ćeliji, ti su datumi promijenjeni', rekao je De Leon. Nešto slično dogodilo se i s kokainom kojim je navodno plaćeno oružje. 'Prvotno je rečeno da je kokain isporučen u hrvatski grad Split. Ali kasnije je Split zamijenila Bosna.'

Službenici osporavaju da su te izmjene razlog za odbijanje zahtjeva za pravnu pomoć i smatraju da je dovoljno jasno za šta se Mirza G. sumnjiči", analizira dalje reporter Jan Meeus.

Sud će svoju odluku donijeti sljedeće srijede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije