Ministar Cikotić: Migranti neće ići na Bradinu!

28
Radiosarajevo.ba
Ministar Cikotić: Migranti neće ići na Bradinu!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar Selmo Cikotić

Autobusi s migrantima koji su danas trebali krenuti iz kampa Lipe kod Bihaća neće ići prema Bradini, potvrdio je večeras za portal Radiosarajevo.ba ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prof. dr. Selmo Cikotić.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, blizu 200 mještana je blokirali krug oko kasarne na Bradini, protiveći se odluci o dolasku migranata. Prethodno je do problema došlo i na samoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), a reagirala je i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, negativno se izjašnjavajući o ovom pitanju.

Ne želimo veći problem

"Da, naravno da neće ići prema Bradini jer bismo napravili još veći problem, a to nam ne treba", kazao je Cikotić za Radiosarajevo.ba.

Kako nam je potvrdio, budući su danima i noćima bili na otvorenom, da su prmrzli, data je instrukcija da migranti noć provedu u autobusima koji će biti zagrijavani.

"Da bi se za sutra od strane IOM i drugih humanitarnih organizacija iz Bihaća i šireg prostora BiH pripremile vreće, deke, šalovi, rukavice, topla hrana i topli napici kako bi se u što toplijim okolnostima držali na okupu do neke nove odluke i novog rješenja", prenosi nam Cikotić.

Nadalje, on je ocijenio da bi najkorektnija opcija bila da se teret krize ravnomjerno distribuira na čitavom prostoru BiH.

"Imamo i drugih raspoloživih opcija, ali one traže pozitivnu političku volju različitih nivoa vlasti. Ne bih još špekulsao, nastojat ćemo da u toku sutrašnjeg dana da proigramo te opcije i dođemo do rješenje. Sutrašnjeg dana i narednih dana", naveo je ministar sigurnosti naše zemlje.

Kako je Bevanda napustio sjednicu

Nadalje, ministar Cikotić nam je pojasnio kako je došlo do eskaliranja ovog problema.

"Mi smo u saradnji sa institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, dakle sa Predsjedništvom BiH, Ministarstvom odbrane, Oružanim snagama, Vladom FBiH, koje su ranije u sličnim prilikama bile uključene u dodjelu ovih lokacija kao, na primjer, u slučaju Ušivka i Blažuja, procijenili da se na lokalitetu Bradine može smjestit preostali višak migranta. Ministarstvo je donijelo takvu odluku i predložilo njezinu implementaciju. Imali smo, praktično, pripremljenu odluku Vlade FBiH o predaji te kasarne na upravljanje Službi za poslove sa strancima BiH", pojašnjava Cikotić.

Ovakvoj odluci se, međutim, oštro usprotivio ministar finansija i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

"Međutim, na sjednici Vijeća ministara u okviru koje smo trebali da razmotrimo sva bitna pitanja upravljanja migracijama u BiH, ja sam iznio sve te elemente i namjere plana, kao što sam iznio obaveze svih ministarstava, Vijeća ministara u cjelini, kao i nekih drugih nivoa vlasti, onda je kolega Bevanda vrlo negativno reagovao na tu ideju da se migranti smještaju na Bradini i napustio sjednicu Vijeća ministara. Ja sam upozoravao da za takvu odluku Vijeće ministara ne mora donijet takvu odluku, kada imamo već odluku Vlade FBiH, kao i u prethodim slučajevima kada se odlučivalo o prihvatnim centrima za migrante", dodaje ministar sigurnosti.

Negodovanja hrvatskih ministara

Cikotić je potvrdio da je neposredno nakon ovakvog poteza Bevande i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela odluku da neće dati saglasnost za smještanje migranata na tom prostoru. Građani su se, također, organizovali na ulazu u kasarnu.

"Onda smo saznali da u okviru Vlade FBiH zamjenica premijera (Jelka Miličević) i drugi ministri iz reda hrvatskog naroda ne bi podržali takvu odluku. Zato smo procijenili da rješavanjem jednog problema ne trebamo praviti veći i ozbiljniji problem. Suština je da Ministarstvo sigurnosti bez učešća strukture vlasti, bez učešća nivoa vlasti iznad i ispod Ministarstva sigurnosti, dakle, samo ne može napraviti ništa. Ministarstvo sigurnosti ima puno odgovornosti i obaveza, a nikakva konkretna ovlaštenja, resurse, snage i sredstva i krizu. Ono u velikoj mjeri zavisi od drugih institucija. Ako nema saradnje i nema ni rješenja. To je suština koju moramo prepoznati", istakao je ministar sigurnosti BiH, dodajući da nastavljaju tragati za rješenjima koja će bit provediva i prihvatljiva za više nivo vlasti.

Neko će biti odgovoran

Komentirajući, također, navode federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da Ministarstvo sigurnosti traži rješenja, ali da se Vijeće ministara ponaša kao da se migrantska kriza dešava u drugoj državi, ministar Cikotić je dodao kako je sve što je on predlagao Vijeće ministara do danas prihvaćalo, te donosilo takve odluke.

"Mislim da smo na ovom nivou iscrpili kapacitet i Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara BiH. Ja ne želim posebno komentarisati stav kolege Bevande koji je bio protiv toga. Ni u slučaju Blažuju, ni u slušaju Ušivka Vijeće ministara nije donosilo odluku o ustupanju tih bivših lokacija OSBiH Službi za potrebe sa strancima pa se to ni danas nije tražilo. Mi smo imali dogovor svih relevantnih subjekata. Predsjedništva, Vlade FBiH, Službe za potrebe sa strancima, IOM-a, međutim gospodn Bevanda je napustio sjednicu nezadovoljan što Vijeće ministara o tome nije odlučivalo. Budući to nije bila praksa ni u prethodnim slučajevima nisam vidio potrebu da se i danas na taj način odlučuje", rekao je Cikotić

Na kraju, kaže da on ne želi nikoga optuživati, ali da će svi ovi događaji pokazati "ko u tome igra kakvu ulogu". 

"Ovo ne govorim zato da bi nekog optuživao, ja inače nastojim da ne optužujem nikoga. Ali na kraju ukoliko ova kriza eskalira neko će morati biti odgovorna strana. Ali se nadam da još uvijek ima prostora da budemo konstruktivni i da tragamo za rješenjem, a izgovori i odgovornost uvijek se modu definisati. Za to uvijek ima vremena", zaključio je Cikotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije