Baotić: Među migrantima ima ovisnika o drogama, uništili su dio azilantskog centra

E. H.
Baotić: Među migrantima ima ovisnika o drogama, uništili su dio azilantskog centra
Priliv sve većeg broja migranata u Bosnu i Hercegovinu evidentan je prethodnih sedmica zbog čega su se, pored vladinih institucija, u pomaganje mingrantima koji dolaze u našu zemlju uključili i brojni građani.

Društvene mreže i brojni mediji prepuni su fotografija i priča građana koji su u svoje domove i poslovne objekte primili migrante. Ipak, iz vladinih institucija, posebno onih nadležnih za prijem tražilaca azila u BiH, ističu kako treba biti posebno oprezan prilikom prijema migranata.

Tako je za pomoćnik ministra za sigurnost BiH Marijan Baotić za Radiosarajevo.ba ispričao da je azilantski centar u mjestu Delijaš kod Trnova, za koji je on zadužen, smanjio svoj kapacitet zbog incidenata koji su se u ovom centru dogodili.

"Kapacitet u Delijašu je smanjen jer su korisnici ovog centra tokom januara učestvovali u tuči, tokom koje su uništeni inventar i demolirane pojedine sobe, zbog čega one nisu upotrebi trenutno. Mi sada moramo proći kroz proceduru nabavke svega potrebnog, a to zahtjeva provođenje javnih nabavki kako bi se ovaj dio centra doveo u funkciju", istaknuo je Baotić.

Marijan Baotić - undefined

Marijan Baotić

Baotić: Među tražiteljima azila prepoznali smo korisnike brojnih opijata i alkohola

On nam je pojasio kako je kapacitet centra smanjen za 35 mjesta, jer je uništeno pet soba, te da su nakon tuče zidovi ovih soba bili poprskani krvlju i išarani, zbog čega je prijem tražilaca azila u ove prostorije obustavljen.

"Hitna je radila da kažemo 24 sata kako bi prevezli osobe kojima je trebalo pružiti zdravstvenu zaštitu nakon tog sukoba. On je od obične rasprave između dva-tri korisnika centra prerastao u veliku tuču, nakon koje su zidovi bili krvavi", kazao nam je Baotić.

Govoreći generalno o azilantskom centru u Delijašu, koji je jedini centar u BiH za prijem tražitelja međunarodne zaštite smještaja, istaknuo je da je idealni kapacitet 154 mjesta. U ovaj centar, dodao je, trenutno dolaze korisnici iz različitih država, a do sada je zabilježeno da su azilanti iz 29 država svijeta tražili zaštitu BiH.

 

azilantski_centar_delijas_sarajevo_bih_RSA.jpg - undefined

Ulaz u azilantski centar u Delijašu

"Naravno, sada nam najviše tražitelja azila dolazi iz Afganistana, Pakistana, Sirije, Libije, Maroka, Bangladeša i drugih sličnih država. Sve osobe koje dođu u ovaj centar imaju obezbjeđen smještaj, ishranu i pravo pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Imaju toplu sobu, toplu vodu, sve što im je potrebno, ali pokazali su na mnoge načine šta su sposobni učiniti, kao što je ova tuča", kazao je Baotić.

Također, istaknuo je i upozorenje za građane koji primaju izbjeglice u svoje domove, džamije ili druge centre šta to mogu očekivati, te da budu spremni da među migrantima pronađu i ljude koji nemaju dobre namjere. Posebno je to važno jer se zbog ovog problema javlja velika humanost kod građana.

"Žalosno je da smo u tim osobama koje nam dolaze prepoznali 95 posto ovisnika o drogama. To su pokazale analize i izvještaji koje mi dobijamo od ljudi koji se bave tim problemima. Njihovo ponašanje daju nam osnova da možemo kazati da su skloni raznim opijatima, kako u BiH kada traže zdravstvenu zaštitu ne mogu dobiti lijekove koji im pomažu, pa onda koriste alkohol i druge stvari da bi smirili svoje stanje", napomenuo je Baotić, uz opasku da nije tačno da država ne čini ništa kako bi se suočila s ovim problemom, no da je potrebno da se i građani uključe na pravi način u suočavanje s njim.

dragan_mektic_press_dejtonski_sporazum_mirsad_kandic_novembar2017_RSA7.JPG - undefined

Dragan Mektić

Mektić: Migranti ozbiljan problem BiH, a stanje se pogoršava

Slično je u prošlosedmičnoj izjavi za medije istaknuo i ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić, koji je istaknuo da sve više migranata dolazi u BiH, zbog ilegalnih ruta koje postoje preko zapadnog Balkana.

"Migranti su ozbiljan problem za BiH, ali ne samo za nas nego za cijeli zapadni Balkan. Vi znate da je nakon masovne izbjegličke krize 2014. godine sporazumom EU i Turske presječen kanal dolaska migranata. Ipak, otvaraju se ilegalne rute, a jedna od onih koja nama stvara veliki problem jeste ona koja od Turske vodi preko Grčke, Albanije i Crne Gore, do BiH", kazao je Mektić.

Dodao je i kako je EU zvaničnicima tokom prethodnih sastanaka ukazao da je ovo ozbiljan problem za BiH, koji može postati alarmantan.

"Sve je dobro dok imamo kapacitete da to održavamo, ali šta će biti kada to ne budemo mogli, a problem se svake godine pogoršava za 500-600 posto. Ja imam informacije da sistem ne funkcionira na granici između Albanije i Crne Gore, a mi imamo odgovornost za našu granicu prema EU. Predložio sam FRONTEX-u da napravimo monitoring granicama Grčke, Albanije i Crne gore, a zbog toga što je tamo loša saradnja sve je lošija situacija u BiH. Izlazimo iz zime, pritisak će biti još veći i gori, pa problem može rapidno rasti. A tu su svakako dodatno otežanje i jake kriminalne organizacije, koje se bave trgovinom i krijumčarenjem ljudi, te koriste novonastalu situaciju", dodao je Mektić.

Ipak, brojni građani istaknuli su svoje pozitivno iskustvo sa novopridošlim migrantima, te su ih vrlo srdačno primili u svoje domove i lokalne zajednice. Brojni volonteri iskazali su veliku humanost, te svakodnevno na terenu pomažu u koordinaciji pomoći, a i sami migranti zadovoljni su tretmanom i iskazuju veliku zahvalnost za sve ono što im građani pružaju.

Neki od njih, kao što je Felah Ahmed iz Sirije, istaknuli su da "nigdje nije kao u Bosni", te da bi u slučaju ekonomske sigurnosti i pronalaska posla čak i ostali u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije