Ovdje nije lopov onaj ko ukrade, nego onaj ko to vidi!

B. T.
Ovdje nije lopov onaj ko ukrade, nego onaj ko to vidi!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S okupljanja u Sarajevu

Marš za žrtve korupcije održan je danas u Sarajevu.  Nakon okupljanja ispred Vječne vatre, koje je počelo u 9 minuta do 12 sati, učesnici Marša uputili su se na Trgu BiH, ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu, gdje su se obratili organizatori i učesnici skupa.   

Na skupu kojeg organiziraju nevladine organizacije okupljene oko Antikorupcijske mreže ACCOUNT, ukazano je na neke od najvećih korupcijskih afere u BiH koje državu osiromašuju za milijarde maraka. Ukazano je i na loš položaj prijavitelja korupcije u BiH, te je u tom smislu poručeno kako je situacija takva da "nije lopov onaj ko ukrade, nego o naj ko to vidi". 

Eldin Karić, direktor Mreže ACCOUNT,  pričitao je zahtjeve. Između ostalog, to je smjena svih članova CIK-a i imenovanja novih članova sa integritetom, profesionalnim i stručnim referencama; izmjena izbornog zakonodavstva kojom će se omogućiti antikoruptivan i transparentan izborni proces; sankcioniranje odgovornih za nepoštovanje odluka Evropskog suda za ljudska prava; donošenje zakona o utvrđivanju porijekla imovine svih javnih službenika sa teretom dokazivanja na javnim službenicima; smjena svih članova VSTV-a i donošenja novog antikorupcijskog zakonodavstva o VSTV-u; usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama...

Kako je kazao, traže i donošenje antikorupcijskog zakonodavstva o zapošljavanju na svim nivoima; revizije procesa zapošljavanja u posljednjih 15 godina, reviziju rada svih obrazovnih ustanova u BiH u posljednjih 20 godina, sa akcentom na izdavanje diploma, procesuiranje svih odgovornih za pronevjere sredstava za podsticaje na svim nivoima i usvajanje antikorupcijskih i transparentnih procedura za dodjelu podsticaja...

Na Maršu je učestvovao i banjalučki aktivist Stefan Blagić, koji je  ukazao na neke od afera, te je tako podjetio kako je Petar Đokić diplomirao za samo godinu dana na Megatrendu, kako je će predjedavajući Vijeća ministara biti, kako je kazao, presuđeni kriminalac...

"Pošteni ljudi završavaju u zatvoru, a oni drugi ovdje, kazao je Blagić pokazujući na zgradu državnih institucija.  

Skupu se obratio i Sanjin Sinanović, jedan od prijavitelja korupcije. On se požalio kako od Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije (APIK) nije mogao dobiti status uzbunjivača, jer kako kaže, prepoznali su njegovu prijavu i dokumentaciju, ali ne i njegovu dobru volju.  

"Prije ćete dobiti sedmicu na lotu, nego status uzbunjivača. Ako se ne varam, jedan čovjek godišnje dobije taj status. Čak vam i ne kažu zašto vas odbijaju", kazao je on. 

Nije mogao direktno govoriti o tome gdje radi i koga je prijavio, jer se boji većih problema, jer je, kako kaže, njima već izložen. Tvrdi da je na suspenziji njegova plaća itekako smanjena te da je dobio disciplinsku prijavu zbog toga što se obratio visokom predstavniku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije