Bradara: Osjećam da neko želi neodržavanje izbora, a BiH hitno treba promjene

Enes Hodžić
Bradara: Osjećam da neko želi neodržavanje izbora, a BiH hitno treba promjene
Foto: Anadolija / Lidija Bradara
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara istaknula je kako je HDZ BiH spreman do posljednjeg roka razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, jer u protivnom može doći do velikih problema nakon izbora u oktobru.

Govoreći u intervjuu za Radiosarajevo.ba istaknula je kako smatra da u BiH postoje određeni akteri koji priželjkuju da izbori ne budu održani, što njoj i političkoj opciji kojoj pripada nikako ne odgovara.

Radiosarajevo.ba: Svjedoci smo brojnih propalih pregovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona. Da li će on biti izmijenjen do raspisivanja izbora u BiH početkom maja, odnosno šta nas čeka nakon oktobra ako nijedni pregovori ne uspiju?

"U političkom životu sudjelujem poprilično dugo te sam članica HDZ.a BiH i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Mi ćemo razgovarati do zadnjeg dana, dokle su te mogućnosti i dok izborna pravila nalažu da će izbori biti raspisani. Mislim da bi to, prema zakonu, trebao biti 9. maj. Do tada, mi se nećemo umoriti, a dogovorili smo se da ćemo ako je potrebno razgovarati i 24 sata o ovom pitanju. Nismo zakovali situaciju, iako se to prezentira na drugačiji način, samo nećemo odustati od implementacije presude Ustavnog suda, koja govori o legitimnom predstavljanju. Ko god nam ponudi bilo koje rješenje koje će osigurati legitimno predstavljanje po presudi Ustavnog suda nama je prihvatljivo. Naravno, kad se izbori raspišu, to je isto kao kad bismo ušli u neku utakmicu. Naravno, moraju se znati pravila svake u utakmice, a tako su i izbori jedna utakmica.

Poslije toga, mislim da se o Izbornom zakonu neće razgovarati, te mislim da će prilikom implementacije izbornih rezultata doći do velikih problema u BiH, jer ih nećemo moći implementirati sukladno Izbornom zakonu. Sve to jer on ima odredbe koje su suprotne ustavima BiH i FBiH. Mi smo na to ranije i upozoravali".

Radiosarajevo.ba: Da li zbog toga BiH prijeti blokada vlasti i šta bi izmjene Izbornog zakona značile za građane i političke partije?

"Ja imam osjećaj da neki i priželjkuju da možda i do izbora ne dođe. HDZ-u BiH uvijek odgovara red, odgovaraju nam izbori. Mi smo za njih spremni, jednostavno ne razmišljamo na drugačiji način, jer se nadamo da će biti dovoljno snaga u BiH koje će shvatiti koliko BiH trebaju promjene i koliko nama trebaju izmjene Izbornog zakona. Kako bi se relaksirali odnosi i kako bi se napravila takva izborna pravila koja će omogućiti da nema ni majorizacija, te da imate legitimno predstavljanje svih. Ne govorim ja samo o hrvatskom narodu, nego i o predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda koji dijele prostor FBiH i koji su ustavna obveza u ovom entitetu".

Radiosarajevo.ba: Pored izmjena Izbornog zakona, u posljednje vrijeme kao veliki "kamen spoticanja" javlja se i projekt izgradnje Pelješkog mosta. Da li on ugrožava prava BiH i kakav je Vaš stav o tom pitanju?

"Ne znam koliko često se vozite cestom kroz Neum i koliko često putujete prema Pelješcu ili jugu Hrvatske. Republika Hrvatska, kao članica Europske unije i kao suverena država, ima pravo povezati svoj teritorij i to je sasvim jasno. Peripetije i svi problemi koji su nastali, nastaju kada imate problem s dijalogom i komunikacijom. Mislim da neko u BiH želi namjerno izazvati sukob oko izgradnje Pelješkog mosta, jer mi se uvijek bavimo nečim drugim, umjesto razvojem i razmišljanjem koliko dobra nama može donijeti izgradnja Pelješkog mosta. Ne mogu vjerovati da jedan takav veliki infrastrukturni projekt može štetiti bilo kome, pa tako ni BiH. Sami ste se uvjerili koji su kapaciteti Neuma, jedinog grada i općine na Jadranskom moru u BiH. Sigurna sam da most, koji je možda pet metara niži od Gibraltarskog mosta, ne može naškoditi Neumu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije