Krizni štab FBiH predlaže: Odgađa se početak školske godine?

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH predlaže: Odgađa se početak školske godine?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Čerkez

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je press-konferenciju povodom aktuelne epidemiološke situacije. Saopćeni su detalji s prethodno održane sjednice Štaba. 

Kako je rečeno, najviše govora bilo je o početku nove školske godine. 

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je sutrašnji sastanak u Konjicu sa kantonalnim ministrima obrazovanja, gdje će biti doneseni finalni zaključci vezano za početak školske godine. 

Kako je rekao Čerkez, jedan od prijedloga bit će da školska godina ne počne 1. već 15. septembra. 

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Štaba, govoreći o ovoj temi, kazao da je najpreporučljivije otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda te da se ostavi mogućnost školovanja u učionici i za učenike prvih razreda srednjih škola. 

Naveo je da je vrlo važno da škole budu spremne za situacije u kojima bi se pojavio virus. 

Među preporukama koje će Krizni štab sutra predložiti kantonalnim ministarstvima je održavanje distance, dezinfekcija, smanjenje broja časova, ukidanje velikog odmora, ukidanje sportskih takmičenja... te brojne druge mjere koje bi mogućnost zaraze sveli na minimum. 

"Preporučujemo platnene maske, koje se mogu održavati i prati", kazao je Musa, kazavši da je preporuka da đaci starijeg uzrasta na časovima ne nose maske, već da ih imaju pri dolasku u školu - na hodniku. 

Musa je upoznao je javnost sa epidemiološkom situacijom u FBiH te je kazao da je došlo do pada sedmodnevne incidente. Rekao je da je došlo do pada broja slučajeva u Sarajevskom Kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu, koji su u proteklih 14 dana dominirali po broju slučajeva zaraze koronavirusom. 

S druge strane, bilježi se rast broja zaraženih u Zapadnoherecegovačkom, Posavskom i Livanjskom kantonu. To je, kako je rekao, rezultat povećanih okupljanja.

Čerkez je dodao da se uglavnom radi o svadbama. On je rekao da imamo i uvoz virusa iz Hrvatske - s mora, dijelom su to ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makrskoj. 

Kako je kazao, Krizni štab je danas produžio postojeće mjere, koje su već donesene. Rekao je da smatra da su one adekvatne. 

"Raduje nas da je inspekcijski nadzor intenziviran, i to doprinosi boljem stanju, kazao je on.

Upitan za vakcine, Čerkez je rekao da FBiH neće rizikovati te da ima strateški pristup. 

"Mi imamo jasne, pripremljene pokazatelje i strategije. Sad je pitanje nabavke. Čuli ste, i federalni premijer je rekao da smo spremni da nabave što prije, da neće biti problem dati koliko goid treba sredstava", rekao je Čerkez. 

Hoće li biti zatvoreni nargila barovi

Čerkez je kazao da će Štab u narednih desetak-14 dana odlučiti da li će doći do zatvaranjem nargila barova. Odnosno, kako je kazao, u tom slučaju, one bi bili zatvoreni, oni bi mogli raditi, ali ne bi mogli posluživati nargile. Definitivna odluka zavisit će od toga kakva će situacija biti narednih dana, odnosno koliko će poštivati preporuke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije