Ko se nelegalno bogatio u RS? Zna se ko je "pod lupom"...

0
Radiosarajevo.ba
Ko se nelegalno bogatio u RS? Zna se ko je "pod lupom"...
Foto: YouTube / FTV / Narodna skupština RS sa jedne od sjednica

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je prošle godine u parlamentu rs predložio SNSD, nakon čega je upućen u javnu raspravu, ponovo će se sljedeće sedmice naći pred narodnim poslanicima.

Iako je tekst Prijedloga ovog zakona pred parlamentarce uputio Klub poslanika SNSD, o potrebi donošenja zakonskog rješenja o utvrđivanju porijekla imovine godinama govori i opozicija. SDS je u dva navrata predlagala usvajanje zakona o utvrđivanju porijekla imovine, ali njeni prijedlozi nisu imali podršku većine.

SNSD je u prvoj polovini prošle godine poslao svim klubovima poslanika u NSRS Nacrt navedenog zakona, te ih pozvao da uđu u razgovore i konsultacije prije njegovog donošenja, piše Srpskainfo

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

Nedugo kasnije i SDS je predstavio svoj Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine kojim se reguliše ista materija. Na kraju se pred poslanicima našla verzija koju je napravio Кlub poslanika SNSD.

Tokom skupštinske rasprave u junu prošle godine svoje primjedbe na predloženi Nacrt zakona imali su brojni poslanici, kako oni iz vlasti, tako i opozicije, nakon čega je on upućen i u javnu raspravu širom RS. Primjedbe i sugestije na navedeni Nacrt zakona dale su i pojedine sudije, profesori, Pravobranilaštvo RS, predstavnici Poreske uprave, ali i neke nevladine organizacije, poput Transparensi Internešnel BiH (TI BiH).

Iz SNSD tvrde da su neke od primjedbi, koje su dobijali tokom skupštinske i javne rasprave, uvažili i uvrstili u Prijedlog zakona koji će se sljedeće sedmice naći pred poslanicima.

Ideja predlagača, kako je istaknuto u materijalima, jeste da se pod lupu stave svi građani koji imaju uvećanje imovine u uzastopne tri godine, veće od 300.000 hiljada maraka. Smatraju da će tako RS pokazati da nema kompromisa u pogledu borbe protiv korupcije.

Stan, kuća, poslovne zgrade i prostorije samo su neke od nepokretnih stvari koji će biti oduzete od onog ko ne uspije dokazati srazmjeru između primanja i imovine koju posjeduje.

Predmet kontrole biće između ostalog i pokretne stvari, hartije od vrijednosti, štedni ulozi, novac, ali i kriptovalute i slično.

Najčešća primjedba tokom javne i skupštinske rasprave bila je da je potrebno smanjiti census od 300.000 KM na 200.000 KM i manje. To je odbijeno iz razloga, kako navodi predlagač, jer “je cilj ovog zakona prvenstveno da se utvrdi porijeklo imovine veće vrijednosti”.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije