Ko će imati kontrolu nad 1.000 naoružanih zaštitara Slaviše Krunića?

Radiosarajevo.ba
Ko će imati kontrolu nad 1.000 naoružanih zaštitara Slaviše Krunića?
Foto: Sector Security / Sector Security

Dok se Banja Luka oprašta od brutalno ubijenog Slaviše Krunića, jednog od najbogatijih, ali i izuzetno cijenjenih i sposobnih ljudi koje je imala Bosna i Hercegovina, postavlja se pitanje ne samo ko stoji za zločina koji je, kako je kazao Slavišin otac, Drago, sigurno naručen, već i ko će preuzeti kontrolu na 1.000 naoružanih zaštitara?

 Piše: Faruk Vele

Posebno je zanimljivo da je gotovo isti broj osoba koje vlast RS planira uvesti u budući rezervni stav MUP-a RS i broj zaštitara Krunićeve kompanije.

Primao prijetnje

Mnogo je onih koji pitaju da li se iza formiranja rezervnog sastava policije MUP-a Republike Srpske krije prvo obračun sa svim neistomišljenicima iz RS–a koji nisu na tragu nekih skorih planova srpskog vodstva u BiH ili onog što se možebit "iza brda valja".

Kako je danas objavio Slobodan Vasković, a što je potvrdio i u ranijem intervju za Radiosarajevo.ba, Krunić je dugi niz godina primao opasne i morbidne prijetnje, a javno i nedavno mu je prijetio i Saša Milaković, samozvani komandant takozvanog “narodnog sindikata” pod imenom “Brigada”.  Milaković se već neko vrijeme ne nalazi u BiH. 

On je od Krunića, prema brojnim izvorima, zahtijevao da mu proda svoju zaštitarsku agenciju “Sector security ” ili da skroz prestane da se bavi tim poslom.

"Imajući u vidu da je Slaviša Krunić bio vlasnik najveće zaštitarske agencije u RS, a da nije pripadao kriminalnim krugovima, motiv  za njegovo ubistvo mogao bi se vezati za tu činjenicu. Naime, zaštitarska agencija “Sector Security” čiji je vlasnik bio ubijeni Krunić ima oko 1.000 zaštitara, što je respektabilan broj. Još kada se ima u vidu da jedino ova zaštitarska agencije nije bila pod kontrolom režima u RS odnosno Milorada Dodika, onda ove indicije ukazuju, a što je minister sigurnosti  Dragan Mektić odmah nakon ubistva Krunića i potvrdio, da ovo ubistvo može imati veze sa režimom", kaže za Radiosarajevo.ba Miralem Kapetanović, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru BiH.

Miralem Kapetanović - undefined

Kapetanović je zajedno sa profesorom Ahmedom Kicom nedavno je objavio knjigu “BiH i Zapadni Balkan-aspekti geopolitike i hibridnog rata“ pa u posljednjim dešavanjima u našoj zemlji, naravno, prepoznaje širi kontekst.

"Ako u narednom periodu agencija ode pod kontrolu režima, onda se ovo može posmatrati i kao početak procesa objedinjavanje svih zaštitarskih agencija pod jednu komandu u sklopu stvaranja paramilitarnih formacija kao dijela entitetskih oružanih snaga. Dio toga bi bio i rezervni sastav policije u RS", upozorava Kapetanović.

Podsjeća da na području bh. eniteta RS, pored “Sector Security”, postoji više agencija koje se bave zaštitom imovine i lica (Alfa Security, VIP Security)  od kojih je najpoznatija “Alfa Security”, koja dobiva gotovo sve poslove u RS  i koja je jedno vrijeme osiguravala i samog Dodika.

"Pripadnici ovih zaštitarskih agencija, prema nekim obavještajnim podacima, imaju vrhunsku i redovnu obuku koja izlazi iz okvira obuke pripadnika agencija ovakvog tipa. Više puta su zaštitarske agencije provodile zajedničke militarističke vojne vježbe sa MUP-om RS pod instrukcijam ruskih pklicijskih snaga", ističe Kapetanović.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba novinar i bloger Slobodan Vasković podsjeća da je još prije nekoliko godina najavio formiranje rezervnog sastava policije MUP-a RS.

"Rezervni sastav policije i redovni sastav policije su embrion oružanih snaga RS. Mmože pričati ko šta hoće da je to iz ovog ili onog razloga, migranta itd. To je najobičnija laž. Migranta nema u tolikom broju da bi bilo potrebno povlačiti 1.000 rezervnih policajaca. Gdje su redovni policajci, ima ih sedam do osam hiljada, da spriječe ovakva dešavanja, pa sad treba 1.000 rezervnih. To je samo loš konfekcijski izgovor da bi se stvorio embrion oružanih snaga i da bi se išlo u dalje zaoštravanje situacije u BiH. Rezervni sastav i svi drakonski zakoni koji su predloženi od MUP RS, oni su višeznačni. Prvo su usmjereni protiv stanovništva u RS, a Bogami i drugog etniteta", konstatira Vasković.

Slobodan Vasković - undefined

Kapetanovć napominje kako je prije deset godina Dodik pokušao da zaštitarske agencije iskoristi u paraobavještajne aktivnosti.

"Tada je jednom broju njih zabranjen rad na području Distrikta Brčko (Volf, Centurion i Mega) jer su provodili paraobavještajne aktivnosti protiv nekih predstavnika  OHR i institucija međunarodne zajednice. Međutim , zabrana rada u Distriktu, ni u jednom slučaju nije uticala na rad agencija u ostatku RS-a. Međunarodni predstavnici ranije su Alphu, zajedno sa još nekoliko bezbjednosnih agencija u Republici Srpskoj, u svojim izvještajima okarakterisale kao privatnu vojsku vladajućeg režima u RS. One su bile u funkciji zaštite Milorada Dodika, njegove porodice i najbližih saradnika i njihove imovine. To je bilo u vrijeme kada su neke strane obavještajne službe najavljivale hapšenje Ddodika i kada su se očekivali  građanski nemiri ili sukobi u RS", naveo je Kapetanović.

Ukazuje i na to šta je mogući cilj Milorada Dodika.

"Režim Milorada Dodika kada je u pitanju stvaranje entitetskih oružanih snaga želi da objedini sve organizacije koje su mu lojalne, a koje bi mogao iskoristiti u tu srhu. Prije svega, to su neke militarističke, prije svega desničarsko nacionalističke organizacije (ČRP, RPOS, SRBSKA ČAST), pruoruske organizacije (Noćni vukovi, Kozačka vojska), kao i neke kriminalne skupine (npr. Bajkerske skupine - “United Tribunsi) koje su povezane sa proruskom bajkerskom organizacijom Noćni vukovi. Sve ove organizacije koje bi na neki način mogle da se uključe u paravojne formacije Dodik izvodi na paradu povodom proslave neustavnog Dana RS 9.januara", zaključio je Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije