KCUS dobio pomoć za trijažu kroz koju dnevno prođe do 2.500 ljudi

1
Fena
KCUS dobio pomoć za trijažu kroz koju dnevno prođe do 2.500 ljudi
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S predaje donacije

Evropska unija donirala je danas Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dva trijažna kontejnera i dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

To je samo dio evropske pomoći koju EU pruža zdravstvu Bosne i Hercegovine u borbi s pandemijom koronavirusa.

Primopredaja opreme obavljena je u kompleksu Kliničkog centra, a implementator projekta je UNDP.

Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH, izjavio je da je ovo kompletiranje donacije od deset trijažnih kontejnera Univerzitetskom kliničkom centru, odnosno samo dio medicinske pomoći Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije koronavirusa, ukupno vrijedne sedam miliona eura, koja se od početka marta isporučuje širom zemlje.

"Ukupno, od početka pandemije, Evropska unija je donirala KCUS-u opremu vrijednu 628.000 KM, a ukupna donacija za zdravstvene ustanove u Sarajevskom kantonu je oko 930.000 KM", rekao je Bizel.

Tako su danas i Općoj bolnici u Sarajevu uručena dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, a jedna će donacija biti doznačena zdravstvenom centru.

Bisel je najavio nastavak isporuke medicinske opreme zdravstvenom sektoru u BiH i u narednim sedmicama.

"Budući da posljedice pandemije nisu samo zdravstvene već i ekonomske prirode, Evropska unija će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini s makro pomoći od 250 miliona te sa 73 miliona za pomoć ekonomiji", najavio je Bisel.

Dr. Bosanko Horozić, šef Kriznog štaba KCUS-a, kazao je da su dva donirana trijažna kontejnera dio od ukupno deset dosad doniranih.

Dodao je da će sva oprema pomoći unapređenju kvaliteta procesa trijaže u Kliničkom centru kroz koji dnevno prođe od dvije do dvije i po hiljade pacijenata.

Upitan za najnoviju situaciju vezanu za pandemiju, on odgovara da broj oboljelih varira iz dana u dan tako da nije moguće prognozirati daljnji slijed događaja, ali i da je Klinički centar spreman već od januara za zbrinjavanje i najtežih pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Treba se nadati da neće doći do najgoreg scenarija, dodao je Horozić, ali i biti spreman ako se to ipak desi. Uputio je apel svim zdravstvenim kapacitetima da budu spremni budući da dolazi uobičajena sezona viroza i gripe, uz već prisutnu epidemiju COVID-a 19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije