Kako preživljavaju građani: Krompir rekordno skup, a kilogram malina košta i do 15 KM

2
Radiosarajevo.ba
Kako preživljavaju građani: Krompir rekordno skup, a kilogram malina košta i do 15 KM
Foto: Nezavisne novine / Ilustracija

Unatoč tomu što su temperature još visoke, a to razdoblje moglo bi i potrajati, smjena kultura na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine počela je.

To se najbolje vidi po jagodama kojih trenutačno nema, lubenicama čije se posljednje zalihe rasprodaju, a i po povrću koje dolazi, poput paprika roga i drugoga za zimnicu te sezone mandarina koja će početi s prvim danima septembra.

Govoreći o kasnoproljetno-ljetnoj sezoni Grgo Matić za Večernji list, koji svoju i robu drugih proizvođača dulje od dva desetljeća trži na čapljinskoj veletržnici, kaže kako je ova godina dosad iznimno dobra.

Ponovo loše vijesti za vozače u BiH: "Očekuje se blagi rast cijene dizela"

Ponovo loše vijesti za vozače u BiH: "Očekuje se blagi rast cijene dizela"

"To se odnosi se na prodaju, nije bilo bacanja pojedinih proizvoda, a ni prodaje na gajbe ili pakete. Čim toga nema, sezona je povoljnija. No problem je u nečemu drugom, repromaterijal enormno je poskupio, svaki dolazak u poljoprivrednu ljekarnu znači i više cijene", od gnojiva pa do sredstava za zaštitu. Prije toga, kao udar na proizvodnju, naveo bih cijene goriva", kaže Matić.

"Trenutačno su tražene rajčice, nedovoljna je ponuda, cijene su narasle. Da ih nije iz Buturović Polja koje sada stiže na tržnicu, bila bi nestašica. Krompir je skup, od 1,0 do 1,3 KM. Cijena je visoka u odnosu na prijašnje godine", dodaje Matić.

Ekonomist savjetovao: "Kiseliti kupus u podrumu, cipele je jeftinije popraviti nego kupiti nove"

Ekonomist savjetovao: "Kiseliti kupus u podrumu, cipele je jeftinije popraviti nego kupiti nove"

Značajnije je poskupjela roba iz Bosne, maline, kupine, borovnice…

"Isto kao i na ovom tržištu, i u Bosni je problem radna snaga, sama berba, proizvodnja… Teško je doći do ljudi koji idu na dnevnicu, raditi, tako da dosta proizvedenog ostaje neubrano, posebice se to odnosi na šumsko voće", kaže Matić za Večernji.ba.

Što se cijena tiče, rijetki proizvodi imaju približne lanjskim, kao što su, primjerice - mrkva, cikla, tikvice koje se cijene 0,8 - 1,0 KM, peršin i celer 3,0 - 4,0 KM za kilogram lista, crveni luk 0,9 - 1,3...

Za trećinu su skuplji krompiri koji trenutačno stižu iz Bosne u Hercegovinu 1,0 - 1,3 KM, kupus 0,8 - 1,0, raštika i brokula 2,5 - 3,0 KM. Cijena rajčica ima veliki raspon od 1,0 - 2,5 KM koliko se cijeni domaća, paprike su od 1,2, tzv. američke, pa do 2,2 KM domaća čapljinka. Slično je i kod voća, breskve su 1,2 - 2,5 KM, grožđe 1,0 - 2,0 KM. Cijena svježih smokava je pristupačna - 1,0 - 2,0 KM, suhe 7,0 - 8,0 KM. Od šumskog voća najskuplje su maline - 12 - 15 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije