! / Jasmina Hostert: Uložit ću napor da BiH izađe na put stabilnosti i prosperiteta

27. 09. 2021. u 07:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sarajka Jasmina Hostert (39) ušla je u Bundestag! Ovu vijest o velikom uspjehu mlade žene koja je kao djevojčica teško ranjena u opkoljenom Sarajevu, odakle je izmještena u Njemačku, državu koja joj je omogućila novi život, sinoć je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio politički veteran, dugogodišnji zastupnik Bundestaga i prijatelj naše zemlje, Josip Juratović.

Piše: Faruk Vele

U prvoj izjavi za bh. medije nakon velikog uspjeha Hostert kaže da su svi vrlo radosni zbog velikog uspjeha SPD-a Njemačke na ovim izborima.

"Radosni smo da smo uspjeli dovesti SPD na prvo mjesto i omogućiti da naš kandidat Olaf Scholz dobije mogućnost sastavljanja nove vlade. Pred nama su trenutno teški pregovori oko sastavljanja buduće koalicije, a onda i rad na neophodnim reformama koje smo obećali u našoj predizbornoj kampanji", kazala je Hostert za Radiosarajevo.ba.

Sretna je i zbog povjerenja koje su njoj ukazali građani Njemačke.

"Također sam presretna jer sam kao kandidatkinja dobila povjerenje glasača i glasačica i moći ću u naredne četiri godine da radim u njihovom interesu. Posebno me raduje da ću biti u mogućnosti uraditi projekte koje sam planirala. Naravno, u mojoj političkoj agendi je i Bosna i Hercegovina i uložit ću napore zajedno sa mojim kolegama kako bi i ona izašla na put stabilnosti i prosperiteta", istakla je Hostert.

Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, u oktobru 1992. godine, je pala granata i tom prilikom je ostala bez ruke. Kao dijete je i izmještena u Njemačku gdje je nastavila školovanje i život.

"Operisana sam u Sarajevu, ali se rana inficirala i pod hitno sam morala u inostranstvo", govorla je ranije Hoster.

Jasmina je sasvim slučajno došla u Njemačku. Mogla je to biti, kako kaže, i sasvim druga zemlja da je u avionu bilo mjesta, pisao je ranije N1.

"Preko piste smo prvo došli u Kiseljak, a onda u Njemačku", navela je.

Po dolasku u Bonn je izvršeno nekoliko operativnih zahvata.

"Imali smo sreće što nismo bili smješteni u prihvatni centar za izbjeglice nego kod jedne penzionisane učiteljice – Marije Hostert", poručila je Jasmina.

Ta žena je za Jasminu kasnije postala veoma važna osoba u njenom životu. Ona se brinula da Jasmina nastavi školovanje u Njemačkoj, a kada se njen otac 1997. godine odlučio vratiti u Sarajevo, Jasmina je izrazila želju da ostane.

Kada je napunila 18. godina, Marija Hostert ju je usvojila, što je razlog da Jasmina nosi njeno prezime.

"U njemačkom pasošu piše Jasmina Hostert, ali u bosanskohercegovačkom Jasmina Pašić", kaže Jasmina koja ponosno ističe da je jedna od rijetkih koji imaju dvojno državljanstvo.

Od 2009. godine je aktivna u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA