Izetbegović: Hrvatska ne može BiH osporiti pravo na otvoreno more

Fena
Izetbegović: Hrvatska ne može BiH osporiti pravo na otvoreno more
AA / Bakir Izetbegović
Bosna i Hercegovina je na vrijeme reagirala kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta.

Predsjedništvo BiH se o tome oglasilo 2007. godine, dakle, reagiralo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu, kazao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za Faktor.

Iz Hrvatske su se, ističe Izetbegović, oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno ustvrditi granicu između dvije države na moru.

"Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru. Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, tačno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao", smatra Izetbegović.

On je potvrdio da s Hrvatskom ima dosta neriješenih pitanja, ali da BiH Hrvatsku smatra prijateljskom državom.

Izetbegović je govorio i o odnosima s HDZ-om BiH i čelnikom te stranke Draganom Čovićem, kazavši da bi ti odnosi trebali biti puno bolji, i stranački i personalni

"SDA i ja smo se trudili sve vrijeme da odnosi budu iskreniji i bolji. HDZ je izgleda očekivao previše i postao nervozan. Počeli su sa jednostranim istrčavanjima i pritiscima na SDA, a to ne može proći. Koaliciju ćemo sačuvati do kraja mandata, napraviti još poneku reformu i manji iskorak, ali zamah koji smo mogli postići boljom saradnjom će očigledno izostati", ističe Izetbegović i dodaje kako je HDZ „već sve zamorio pokušajima da manjina većini nametne volju i ostvari i više od onoga što predviđa konstitutivnost naroda“. 

Kada je u pitanju najavljeni SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović kaže da je sve manje optimista „da u ovakvoj atmosferi možemo ponuditi rješenje koje ima šansu da bude prihvaćeno“.

 Izetbegović je prokomentirao i politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te neke ocjene koje se pojavljuju u javnosti, a po kojima Milorad Dodik samo naglas izgovara ono što Vučić misli.

"Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se popravljaju.To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dviju država, tako i u odnosima dvaju naroda. Trebali bismo ih brže rješavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj", kazao je Izetbegović.

On je odbacio je optužbe koje na njegov račun iznosi predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kazavši da su to „bedastoće“, ali da se preko nekih od tih optužbi ne može preći. 

Što se tiče unutarnjih odnosa u SDA, Izetbegović navodi kako je problem u Srebrenici riješen, a stanje u stranci smireno. Sa Šemsudinom Mehmedovićem se čuje i sretne, te cijeni da se „neće ponoviti nesporazumi koje smo s njim imali“.

Odluku o tome ko će biti kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH stranka će, kako je kazao, najvjerovatnije donijeti na proljeće 2018. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije