Istraga.ba: Zoran Milosavljević Kokara jedan od organizatora provokacije u Bratuncu

15
Radiosarajevo.ba
Istraga.ba: Zoran Milosavljević Kokara jedan od organizatora provokacije u Bratuncu
Foto: Kolaž/Radiosarajevo.ba/Istraga.ba / Provokacija u Bratuncu

Dva dana prije 27. godišnjice genocida u Srebrenici dogodila se provokacija u Bratuncu s fotografijama na kojima su, kako je naknadno saopćeno, ubijeni građani Bratunca iz prošlog rata.

Kako je objavio portal Istraga.ba, jedan od organizatora ove provokacije je Zoran Milosavljević Kokara. Prema dokumentima Haškog tribunala, Milosavljević je, kao vojnik, u julu 1995. godine bio u Potočarima.

Dio fotografija koje su jučer sklonjene s javne površine pored regionalnog puta iz Bratunca prema Srebrenici završio je upravo u njegovom dvorištu.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

To da su fotografije premještene s javne površine u dvorišta privatnih kuća zabilježio je jutros i fotograf portala Radiosarajevo.ba što znači da provokacija i danas traje.

Kako javlja Slobodna Evropa, na spornim fotografijama su ubijeni građani Bratunca iz prošlog rata. Fotografije su postavili članovi porodica uz pomoć Opštine Bratunac. Ovu informaciju je za RSE potvrdio načelnik Opštine Srđan Rankić.

Provokacija u Bratuncu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Provokacija u Bratuncu

"Na zahtjev članova porodica, opština je pomogla ovu aktivnost i postavljene su slike civila i vojnika koji su ubijeni tokom proteklog rata. Na ovaj način želimo predstavnicima međunarodne zajednice skrenuti pažnju da su u ovom dijelu Podrinja ubijani i Srbi , a ne samo Bošnjaci," kazao je Rankić.

Početkom jula u Bratuncu je obilježeno stradanje 3.267 Srba iz Srebrenice, Bratunca i regije Birač tokom rata 1992-1995.

U selima Zalazje i Sase u opštini Srebrenica, te Biljača i Zagoni u opštini Bratunac (na istoku Bosne i Hercegovine, entitet Republika Srpska) 1992. godine ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti. Na taj dan, osim ubijenih, nestale su 22 osobe srpske nacionalnosti.

Provokacija u Bratuncu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Provokacija u Bratuncu

Posmrtne ostatke njih deset slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava.

Sud BiH je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije