Hotel i bolnica u kojima su počinjeni zločini u ratu u BiH još uvijek rade

K. S.
Hotel i bolnica u kojima su počinjeni zločini u ratu u BiH još uvijek rade
Hoteli, bolnice i drugi objekti gdje su počinjena silovanja i brutalna mučenja tokom rata u Bosni i Hercegovini još uvijek rade kao da se ništa nije desilo.

Kako piše američki NBC News, bolnica u Brčkom, koja i danas radi, bila je među mjestima najokrutnijih scena tokom rata u BiH od 1992. do 1996. godine.

“Silovana sam svake noći”, kazala je za NBC News jedna od preživjelih žrtava koja je bila pacijentica u bolnici 1992. godine.

Njene ruke tresu se dok drži zapaljenu cigaretu i dodaje: “Trajalo je duže od mjesec dana”.

Sada ima 52 godine i sve do 2011. godine žena nikome nije spomenula svoju patnju. Kazala je da su je silovala šestorica ili sedmorica vojnika, vrlo često u bolničkom krevetu.

“Prošla sam kroz sve te užasne stvari”, prisjeća se žrtva, dok sjedu u uredu koji se nalazi nekoliko ulica od bolnice.

Vadili su mi zube, tukli su me, vukli bi me hodnicima. Kada je bi noć dolazila, znala sam šta će mi se dogoditi”, ispričala je žrtva.

Bošnjakinja, koja je bila žrtva silovanja, zamolila je NBC News za anonimnost, strahujući od osvete zbog otvorenog svjedočenja o svom iskustvu.

Između 12.000 i 50.000 žena silovano je tokom rata u BiH, tvrde eksperti.

Haški tribunal je sistematično silovanje i seksualno porobljavanje okarakterizirao kao zločin protiv čovječnosti u presudi iz 2001. godine trojici bosanskih Srba.

Udruženje “Žena žrtva rata” bori se da se postavi memorijalna ploča na zidu ispred još jednog mjesta silovanja a to je hotel Vilina Vlas u Višegradu.

Bakira Hasečić, jedna od osnivačica, rekla je da je na osnovu intervjua sa preživjelim žrtavama došla do saznanja da je 200 ljudi mučeno u hotelu Vilina Vlas u Višegradu.

vilina-vlas-hotel-visegrad1.jpg - undefined

Vilina Vlas hotel u kojem su se desila silovanja Bošnjakinja 1992. godine još uvijek normalno radi Foto: Daily Mail

Žene su vezane za krevet kablovima, silovane i mučene. Često su plač i vriska čule se iz njihovih soba. Neke žene kazale su da su silovane u bazenu u sklopu hotela”, rekla je Hasečić.

“Neko jutro posjetioci hotela sipali su kafu u baru Vilina Vlas hotela. Malo se hotel promijenio od tih zlih godina”, pišu autori Carlo Angerer and Vladimir Banić.

Udruženje “Žena žrtva rata” vjeruje da su čak i drveni okviri kreveta isti i danas kao i iz vremena kada su se desila silovanja.

Važno je da buduće generacije znaju da je ovo mjesto stradnja Bošnjaka, mjesto silovanja, seksualnog zlostavljanja i ubistava”, naglasila je Hasečić.

Radnik u hotelu Vilina Vlas je sva novinarska pitanja preusmjerio na lokalne zvaničnike. Nekoliko ponovljenih upita za komentar, koje su novinari NBC Newsa proslijedili e-mailom i telefonom, ostali su nedogovoreni iz kabineta načelnika općine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije