Memić i Feraget 9. juna u Tužilaštvu: Šta očekuju od sastanka i dokle je istraga?

N. Ka.
Memić i Feraget 9. juna u Tužilaštvu: Šta očekuju od sastanka i dokle je istraga?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić i Ifet Feraget

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa Gordanom Tadić još nije izašlo u javnost s rezultatima istrage koju već mjesecima vode za organizirani kriminal u slučaju ubistva mladića Dženana Memića.

Porodica Memić svaki dan čeka odluku.

Otac mladića Muriz Memić i njegov pravnik zastupnik Ifet Feraget, u utorak, 9. juna, će održati sastanak sa postupajućim tužiocem u slučaju Ćazimom Hasanspahićem, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Istog dana, 9. juna, Memića i Ferageta primit će v. d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismeta Mujanović.

Feraget kaže da je prema njegovom mišljenju nedopustivo da sve ovo ovoliko dugo traje. 

Reforma pravosuđa

"Uvijek se trudim da kao profesionalac ne utičem na tok istrage, ali kada se radi o ubistvu ažurnost je ključna tu nema čekanja. Ovdje je 5. oktobra 2018. godine podnijeta krivična prijava, istraga je otvorena 18. oktobra 2019. godine, dakle nakon više od godinu dana. Znači od otvaranja istrage prošlo je više od šest mjeseci", rekao je Feraget.

On je istaknuo da se ne može govoriti o reformi pravosuđa jer ono ne postoji, potpuno je zakazalo.

"Treba raditi na istrazi kriminala u pravosuđu. Znam da je gospodin Muriz Memić izgubio strpljenje, da je u potpunosti razočaran. Ja nemam riječi, osim da je smisao formiranja bilo da se na nivou države ostvari poštivanje ljudskih prava. Tužilaštvo je imalo više nego dovoljno vremena i dokaza, jer slučajevi Memić i Dragičević, su izuzetno dobro zadokumentovani.

Vidimo šta se dešava u Americi, svi policajci koji su učestvovali u ovim slučajevima su suspendovani, kod nas su svi policajci koji su zataškivali ubistvo Dženana Memić su unaprijeđeni, brojni tužioci su unaprijeđeni.

Ja sam bio jedan od onih koji nikada nije dozvoljavao da se kritikuje ovaj sistem, ali sada vidim da su u pravu i praktičari i teoretičari, koji kažu da ovaj sistem treba istraživati, treba vidjeti da li uopšte ovaj sistem u zemlji kao što je BiH može donijeti ikakav rezultat, ja mislim da ne može", kazao je Feraget.

Manipulacija dokazima

Dženan je ubijen 8. februara 2016. godine, sud je dva puta utvrdio da su tužioci manipulisali sa dokazima, istaknuo je Feraget i dodao da ne zna šta se više čeka, jer ti isti tužioci i sada nekome dijele pravdu.

"Nešto se mora uraditi, a šta ne znam. Reformisati kriminalce u tužilaštvu ne može se, možeš ih samo uhapsiti. Problem je integritet nosilaca pravosudnih funkcija, koje treba kažnjati i dati primjer drugima. Idemo da kažemo sudijama da se malo uozbilje. Pa neka donesu odluku prema svojoj savjesti, ali na osnovu dokaza. Ovo su pritisci koji se ne čuju. 

S druge strane, imamo pritisak kod respiratora koji je bio transparentan, ovdje nije bilo takvog pritiska, ali su uspjeli da izdejstvuju montiranu optužnicu koja nije bila zasnovana dokazima", rekao je Feraget i dodao:

"Ne treba nama reforma pravosuđa, dovoljno je da se riješe slučajevi Dragičević i Memić, onda ćemo imati dva klastera u Banjoj Luci i Sarajevu. Onda bi tužioci, sudije i drugi išli na posao malo više razmišljajući o svemu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije