Bajtal: Odreći se visokih plata u politici danas je etički i moralni imperativ!

Radiosarajevo.ba
Bajtal: Odreći se visokih plata u politici danas je etički i moralni imperativ!
FOTO: Screenshot / Esad Bajtal

Politički analitičar, sociolog Esad Bajtal slaže se s ocjenama da se bi se u vrijeme pandemije COVID-19 moralo posegnuti za smanjenjem primanja za parlamentarce i visoke zvaničnike na svim razinama vlasti, te da je to u ovim okolnostima "moralna logika stvari".

Piše: Faruk Vele

Djelovati moralno

Dok traje "epidemija otkaza": Smanjiti plaće parlamentarcima i drugim zvaničnicima!

Dakle, kako kaže, "moralno bi bilo ponašati se u skladu sa zahtjevima sveopšte krize i ugroženosti nezaposlenog i krajnje siromašnog bh. građanstva, građanstva sa najmanjom kupovnom moći u Evropi.

"Logika jezika, i moralna logika stvari, kažu da bi u normalnom, istinski demokratskom svijetu takvo pitanje bilo retoričko. I ja ga tako čitam i doživljavam.

Naime, parlamentarci su, ako to prevedemo na naš jezik, narodni POSLANICI. Oni koje je narod izabrao i skupio na jedno mjesto - NARODNA SKUPŠTINA - kako bi radili u narodnom, javnom interesu, jer su upravo to obećavali u svojim predizbornim kampanjama. U tom smislu, u ovom kriznom momentu, koji atakuje na privredne i ekonomske tokove i golu egzistenciju građana, bilo bi najnormalnije da se IZABRANI svojim odricanjem okrenu i posvete onima koji su ih doveli na pozicije na kojima jesu. Na pozicije enormno bogatih i moćnih pojedinaca i grupa", kazao je Bajtal za Radiosarajevo.ba.

Za svoj narod

Takvo odricanje parlamentaraca i drugih visokih zvaničnika koji, inače, više i ne kriju svoja velika bogastva, Bajtal lično "vidi kao etički imperativ s kojim nema dijaloga, pogodbe ni rasprave".

"To je principijelni stav. A šta će, praktično, dakle na djelu, narodni poslanici biti spremni da urade za "svoj narod", kako ga svojataju u svojim javnim nastupima, tek ćemo da vidimo. Pred nama je. Ali priča je jedno, a život nešto sasvim drugo. Jer, kako nas uči Meša Selimović, čovjek nije ono šta govori, nego ono šta čini. Ukratko, parlamentarci su na javnom ispitu vlastite čovječnosti. Svako pojedinačno. I svi zajedno! Volio bih da ga polože. Ali, iskustvo me čini sumnjičavim, i uči da se mnogo ne nadam. Nažalost", zaključio je Bajtal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije