Erol Avdović o odluci Kongresa SAD-a: Rušitelji BiH će se morati suočiti sa Amerikom

13
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović o odluci Kongresa SAD-a: Rušitelji BiH će se morati suočiti sa Amerikom
Foto: FTV / Erol Avdović

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je prijedlog Zakona o potvrđivanju Daytonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije tako da se sankcioniraju svi stranci koji podrivaju taj sporazum.

Novinarski veteran, dugogodišnji izvještač iz Ujedinjenih nacija, Erol Avdović, kaže da je najvažnije u novoj, tek usvojenoj Rezoluciji američkog Kongresa to da se u prvi plan stavlja izravni poticaj, ako ne i poziv vlastima u Bosni i Hercegovini da učine sve da konačno sprovedu glavne presude Evropskog suda za ljudska prava (ESLP) u Strazburu

Pogrešne premise

"Taj Sud, kao što se zna ima veću jurisdikciju nego svi bh. sudovi, pa je neshvatljivo da implementacija presuda ESLP-a kasni toliko dugo (13 plus godina) i nije prioritet nad prioritetima. I, s obzirom da rezolucija ne spominje presudu Ustavnog suda u "slučaju Ljubić", za koju i mnogi međunarodni pravni eksperti smatraju, da je već sprovedena - ovim se donekle anulira cijela jedna, rekao bih slobodno - pogrešna i oportunistički vođena kampanja dijela Bidenove administracije koja je više od godinu dana djelovala s pogrešne premise, da se "bh. Hrvatima", a zapravo samo HDZ-u - pokuša udovoljiti oko njihovih zahtjeva za promjenu izbornog zakona u BiH koji zanemaruje jednakopravnost svih građana BiH, kako to presude ESLP insistiraju", kaže Avdović za portal Radiosarajevo.ba

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Erol Avdović: Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od "izliva emocija" s obje strane Drine

Erol Avdović: Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od "izliva emocija" s obje strane Drine

Uz sve, dodaje Avdović, pokušalo se nagraditi one koji su uništili politički pluralizam kod bosanskohercegovačkih Hrvata, a to je bez sumnje HDZ i koji nameću svojevrsno autokratsko jednoumlje, "što je u izravnoj suprotnosti s američkom borbom za prevlast demokratije, o čemu često govori i predsjednik Biden".

"Rezolucija ima i veoma veliku specifičnu političku težinu, jer je bipartijska - podržali su je i republikanci i demokrate. Naime, Rezoluciju je najviše agilno promicala upravo Ann Wagner, republikanka iz Saint Louisa. Ujedno, gospođa Wagner je priznala da je usko surađivala s Amerikancima bosanskohercegovačkog porijekla s pravom glasa u Saint Luisu, gdje ih je najviše i koji su njezina izborna baza. Značaj ove rezolucije je i u tom dodatnom političkom buđenju Amerikanaca-Bosanaca u SAD i na globalnom planu, i ova rezolucija sigurno nagovještava nastavak te političke akcije", objašnjava Avdović.

Maligni utjecaj Rusije

Konkretno, prema njegovim riječima, Rezolucija je dizajnirana i na suzbijanje malignog uticaja Rusije na Balkanu i ponajviše u Bosni i Hercegovini. 

Avdović savjetuje američke prijatelje: NATO i EU, a ne zatvoreni Balkan za siromašne

Avdović savjetuje američke prijatelje: NATO i EU, a ne zatvoreni Balkan za siromašne

"Svjedoci smo pokušaja da se preko ruskih igrača, i Milorada Dodika prije svega BiH pokušava tretirati kao rezervni poligon za moguću destabilizaciju sigurnosno ugrožavanje regiona i u kontekstu Ukrajine. Moglo bi se predvidjeti i da će rezolucija proći kroz Senat bez većih problema, unatoč često disonantnim tonovima i političkoj polarizaciji koja prati ovaj trenutak u američkom društvu i politici", naveo je.

Prema Avdoviću, ipak, najvažnije od svega je, da Rezolucija u fokus vraća ono što Bosanci, političari i građani, kao stvarni vlasnici političkog procesa u BiH - stalno trebaju tražiti od Amerikanaca: da u Bosni Hercegovini svaka diplomatska intervencija mora biti u skladu s standardima punog poštivanja ljudskih prava. 

"To važi za OHR i za svakog diplomatu EU i SAD, ako govore i rade na tome. Uostalom, u korist toga govore sve presude Suda iz Strazbura. Dakle, za Bosnu i Hercegovinu ne mogu važiti nikakve druge norme - nego principi pune, a ne parcijalne, ili više tranzicione demokratije. Da bi bila primljena u EU i NATO, Bosna i Hercegovina mora slijediti uzore zemalja zapadne liberalne demokratije, a ne feudalne dogovore vlastodržaca koje bi neki međunarodni karijeristi prihvatili iz ličnog oportunizma", rekao je Avdović. 

Erol Avdović: Vučić kao i Dodik vuče za nos međunarodnu zajednicu kad god stigne

Erol Avdović: Vučić kao i Dodik vuče za nos međunarodnu zajednicu kad god stigne

Pozitivan ambijent

I povrh svega, kada je riječ o poštivanju Dejtonskog sporazuma, znači i Ustava Bosne i Hercegovine (Aneks 4), shodno ovoj Rezoluciji iz Washingtona - rušitelji BiH će se morati suočiti sa dodatnim američkim sankcijama

"Onima, pak - koji Bosnu i Hercegovinu smatraju za svoju domovinu treba omogućiti daljnja evolucija političkog sistema ka punoj demokratiji i jednakopravnosti svih građana, bez obzira iz kog naroda ili druge skupine dolaze - bez diskriminacije. Stavljajući presude iz Strazbura u prvi plan ova Rezolucija stvara pozitivan ambijent za to. Zato bi u Sarajevu ovu rezoluciju trebalo i ovako čitati i na ovoj dimenziji insistirati: Dejtonski sporazum, u Aneksu 4. dakle Ustavu BiH u tački 10. - predviđa da se poštuje demokratska, a ne neka etnička većina - i da se suverenitet vrati u ruke građana putem punih poštivanja ljudskih prava kao što to predviđaju i sve presude ESLP", zaključio je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije