Dragan Vikić: Sarajevo nastavlja da živi, i živjeće boljim životom nego što mi pamtimo

18
M. Mulić
Dragan Vikić: Sarajevo nastavlja da živi, i živjeće boljim životom nego što mi pamtimo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Vikić

Sarajevo danas obilježava 6. april. Prošla je 31 godina otkada su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i njihovi zločinci započeli opsadu Sarajeva.

Skoro četiri godine zlikovci su granatirali bolnice, groblja, džamije, pijace, stambene zgrade. Palili su biblioteke, snajperima nišanili djecu, ubijali ljude u redu za hljeb, vodu...

Ubili su 11.541 građanina Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Razgovarali smo s ratnim komandantom Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganom Vikićem, koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH, javno i u živom TV prijenosu, pozvao građane na odbranu od agresije. Njegov poziv za odbranu Sarajeva, bio je prelomni historijski trenutak za BiH.

"Meni se peti april duboko u sjećanje urezao. Petog aprila se održavao veliki miting pred Parlamentom Bosne i Hercegovine na Marijin-Dvoru gdje je bilo možda više od 100.000 građana. Bilo bi ih čak i mnogo više da im ova druga strana nije onemogućila da dođu s raznoraznim barikadama.

Tog dana u 15:15 časova je napadnuta škola na Vracama, Srednja policijska škola. Tog dana dvije djevojke Suada i Olga su ubijene na današnjem mostu Suade i Olge. Faktički, tog petog aprila desilo se ono čemu smo se najmanje nadali, i što ja prvi nisam mogao da povjerujem da će se desiti to što se desilo. Rat je počeo", govori Vikić za portal Radiosarajevo.ba.

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

Budući da sistem za mobilizaciju nije postojao, a Teritorijalna obrana je bila rasturena, Vikić je tada jedinice popunio upravo svojim javnim pozivom. Odaziv je bio velik, a najviše su se odazvali sportisti.

"Ko je živio u Sarajevu u to vrijeme, znao je da je bivša JNA poprimila sva obilježja samo jedne države, a to je Srbija. Da je u Bosni i Hercegovini rasturena Teritorijalna odbrana i naoružanje Teritorijalne odbrane stavljeno pod kontrolu te vojske. Da su spiskovi i sve čime je Teritorijalna odbrana raspolagala uništeni. Tako da je policija bila taj nukleus i jedina organizovana oružana sila koja se u to vrijeme mogla suprotstaviti onima koji su željeli da unište Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo", govori nam slavni komandant.

Od marta 2017. godine u Sudu Bosne i Hercegovine, pa sve do aprila 2022. godine, trajalo je suđenje optuženim za ubistvo osmorice zarobljenih vojnika bivše JNA, koje se dogodilo 22. aprila 1992. godine u Velikom parku, u centru Sarajeva.

Optužnica je teretila bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP RBiH Dragana Vikića i bivšeg pomoćnika ministra policije BiH Jusufa Pušinu za nekažnjavanje počinitelja zločina, Nermina Uzunovića za ubistvo, a Mladena Čovčića za zataškavanje i uklanjanje tragova.

Dragan Vikić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Dragan Vikić

Sud Bosne i Hercegovine, 2. decembra 2022. godine, pravosnažno je oslobodio Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Vikić nije htio komentarisati presudu, već nam je kratko za kraj rekao:

"Sarajevo opet nastavlja da živi, možda će živjeti i nekim boljim životom nego što mi pamtimo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije